Narodno pozorište
0

VIDEO / Počinje 49. teatarski festival MESS

FENA
Predstavom "Pakao na zemlji" teatra Dorky Park u režiji Constanze Macras večeras će u Narodnom pozorištu 49. put biti otvoren Internacionalni teatarski festival MESS.

Festival će putem videolinka otvoriti jedini preživjeli član grupe Collegium artisticum Oskar Danon.

Na današnjoj pres-konferenciji festivala o ovogodišnjem MESS-u govorili su direktor festivala Dino Mustafić, selektor MESS-a Giorgio Ursini, a o predstavi koja otvara MESS govorila je autorica Constanza Macras.

Na početku pres-konferencije Mustafić je obavijestio prisutne da će festival organizirati potpisivanje peticije MESS za Mostar kojom bi se trebala skrenuti pažnja na odnos institucija prema kulturi. Osim toga, Mustafić je rekao da će se i Evropskom parlamentu uputiti zahtjev za rezoluciju kojom bi se skrenula pažnja na situaciju u kulturi kako bi se problemi u ovoj oblasti internacionalizirali.

Selektor MESS-a Giorgio Ursini rekao je da se trudio izabrati predstave koje će odgovoriti osnovnoj ideji ovogodišnjeg festivala, a to je sloboda.

Rekao je da bosanske institucije nemaju odnos prema MESS-u koji on zaslužuje te da festival ima veću podršku na internacionalnom nivou.

Predstava koja otvara festival je "Pakao na zemlji", plesno-muzički komad Constaze Macras, u izvedbi plesne teatarske grupe Dorky Park.

Kako je istakla autorica, ona je radila s mladima koji rastu u emigrantskoj sredini u Berlinu. Pitanje koje predstava postavlja je kako se adolescenti s imigrantskom pozadinom nose s višeslojnošću svog problematičnog odrastanja.