Kultura
0

Početak distribucije filma "Go West" u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Nakon dva i pol mjeseca od svjetske premijere u okviru Open Air programa 11. Sarajevo Film Festivala, "Go West“, prvi dugometražni igrani film dobitnika nagrade Felix Evropske Filmske Akademije za kratki film "10 minuta“, Ahmeda Imamovića, konačno kreće u distribuciju u bosanskohercegovačkim kino dvoranama.

Potresna i dirljiva priča o dva homoseksualca uhvaćena u vihoru rata u Bosni i Hercegovini nastala je iz scenarija kojeg je sam Imamović napisao u saradnji sa poznatim bosanskim tekstopiscem Enverom Puškom. Uprkos svim preprekama koje su pred tvorce postavili konzervativni krugovi u našoj zemlji, "Go West“ je opravdao svoje postojanje nepodijeljenim hvalospjevima kritike i publike na festivalima širom svijeta na kojima je prikazan u posljednja dva mjeseca.

U filmu gledamo izuzetno zanimljivu i sjajno sastavljenu glumačku ekipu koju predvode sjajni mladi bosanki glumac Mario Drmać i trenutno najpopularniji hrvatski glumac Tarik Filipović, a svesrdnu pomoć imaju od doajena balkanskog glumišta Radeta Šerbedžije i Mirjane Karanović, te izvrsnih bosanskih glumaca Harisa Burine, Nermina Tulića, Almira Kurta, Milana Pavlovića, Almedina Lelete i drugih. Da su izvanredna glumačka ekipa i sjajna priča ukomponovani znalačkim Imamovićevim okom donijeli izvanredno filmsko ostvarenje, govori i veliki broj nagrada koje je „Go West“ osvojio u posljednje vrijeme. Na Festivalu u mađarskom gradu Pećuhu Mirjana Karanović je osvojila priznanje za najbolju žensku ulogu, a u posljednjih pet dana „Go West“ je osvojio nagrade kritike i publike na Cinemed Internacionalnom Festivalu Mediteranskog filma u Monpeljeu, te Nagradu Don Kihot Filmskog Udruženja Kinematografa i Specijalno priznanje žirija za dugometražni igrani film u okviru 35. Molodist Filmskog Festivala u Kijevu.

Radnja filma dešava se 90-tih godina prošlog stoljeća za vrijeme raspada Jugoslavije u krvavim ratovima. Milan je student, Srbin iz patrijarhalne sredine i Kenan, Musliman, muzičar koji svira vilončelo su homoseksualni par koji živi u Sarajevu. Njihovi životi, i privatni i javni su uzdrmani agresijom na Bosnu i Hercegovinu čije se katastrofalne posljedice ogledaju u međuetničkoj mržnji. Nakon što su bili blokirani u Sarajevu, koje je pod opsadom srpskih snaga, ljubavnici uspijevaju da pobjegnu u Milanovo rodno selo gdje nalaze utočište dok čekaju da Milanov otac, Ljubo pronađe način da ih pošalje u Holandiju. Suočen sa brutalnošću srpskih snaga i njihovom mržnjom prema Muslimanima, Milan u očajanju improvizuje: prerušava Kenana u žensko i predstavlja ga kao svoju djevojku, Milenu. Milan je mobilisan i situacija postaje nepodnošljiva za Kenana. Ranka, konobarica u kafeu Milanovog oca, žena čije mračne tajne plaše većinu seljana, postaje Milenina jedina prijateljica, ali i otkriva dobro čuvanu tajnu...

Producentska kuća Comprex i distributerska kuća Art Company svečanom projekcijom u kinu UNITIC u 20:00 sati započinju projekat distribucije filma "Go West“ u Bosni i Hercegovini. Film u redovnu distribuciju kreće od 05. novembra sa čak 8 kopija, a prvi je film uopšte koji će se istovremeno prikazivati u svim relevantnim sarajevskim kinima UNITIC, APOLO, MEETING POINT I IMPERIJAL.

Pored Sarajeva, „Go West“ istovremeno kreće u Distribuciju u Mostaru u OKC Abrašević, u Zenici u kinu Ekran, u kinu ART u Tuzli, u VF multiplex-u u Lukavcu te u kinu Kinema u Gračanici. Na svečanoj projekciji filma u kinu UNITIC 04.novembra prijatelje, partnere i sponzore pozdraviće ekipa filma, koja će dan kasnije 05.novembra takođe biti prisutna na premijerama u Zenici u 18:00 sati, u Lukavcu u 19:30 sati i u kinu ART u Tuzli u 20:30 sati gdje će nakon projekcije biti održan i prigodni party.

Zahvaljujući velikom broju kopija, „Go West“ će vrlo brzo obići kompletnu teritoriju BiH što će omogućiti svim ljubiteljima filma da na vrijeme pogledaju ovo vrhunsko ostvarenje.

Plan projekcija filma GO WEST u prve dvije sedmice prikazivanja:

Sarajevo:

Kino UNITIC – 18:00 i 20:30 Kino OBALA MEETING POINT – 17:00, 19:00 i 21:00 Kino APOLO – 17:00, 19:00 i 21:00 Kino IMPERIJAL – 16:00, 18:00 i 20:00

Zenica:

Kino EKRAN – 18:00, 20:00 i 22:00

Tuzla:

Kino ART – 16:00, 18:00 i 20:30

Mostar:

Kino OKC ABRAŠEVIĆ - 18:00 i 20:00

Lukavac:

VF Multiplex – 14:45, 17:30 i 20:30

Gračanica:

Kino KINEMA – 18:00 i 20:00