Kultura
0

Počeo rad na Erdmanovom "Samoubici"

FENA
Prva čitaća proba za "Samoubicu" Nikolaja Erdmana, novu predstavu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, održana je danas u pozorišnoj Biblioteci.

Na sarajevsku scenu predstavu će postaviti njemačko-slovenski režiser Edvard Miler sa svojim suradničkim timom. Dramaturg je Žanina Mirčevska, dok će scenografiju i kostime kreirati članice Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović i Amela Vilić. Autor muzike je sam režiser.

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Ejla Bavčić, Nisveta Omerbašić, Mirvad Kurić, Ermin Sijamija, Damir Kustura, Miraj Grbić, Edhem Husić, Amra Kapidžić, Amina Begović…

"Samoubica" bi trebao biti prvi dramski premijerni naslov u 2008.godini, a očekuje se da premijera bude izvedena u prvih deset dana aprila, saopćila je Pres-služba NPS-a.

Eduard Miler je jedan od najpoznatijih režisera koji rade na južnoslavenskim teatarskim prostorima, višestruko nagrađivan na internacionalnim teatarskim festivalima, a ovo mu je prva suradnja s nekim od sarajevskih teatara i prvi režiserski rad na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo.