Kultura
95

Počeo 4. internacionalni festival "Muzika na žici"

Klix.ba
U sali Doma Oružanih snaga BiH, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, koncertom pod nazivom Moz-Art a la Haydn sinoć je započeo ovogodišnji festival "Muzika na žici".

Simbolično u mraku čuli su se prvi taktovi istoimene Schnittkove kompozicije za dvije violine i 11 gudača u izvedbi kamernog orkestra Festivala, a uz violinisticu Violetu Smailović-Huart sarajevskoj publici se predstavio Orest Shourgot, koncertmajstor Zagrebačke filharmonije.

Publika koja je sinoć prisustvovala ovom neobičnom i zanimljivom koncertu imala je privilegiju čuti mladog izuzetno talentovanog 14-godišnjeg violinistu Romana Reshetkina, dobitnika druge nagrade na prestižnom Čajkovski takmičenju za juniore, čiju je izvedbu Mozartovog Ronda u C-duru nagradila dugotrajnim aplauzom.

Koncert je završen Haydnovom Oproštajnom simfonijom br. 45 iako ovo nije bio oproštaj, jer na Festivalu sarajevsku publiku očekuju još mnoga iznenađenja i koncerti sa istaknutim umjetnicima.

Svakako ne treba propustiti koncert u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom koji će se održati u subotu 18. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo i koji je posvećen obilježavanju 30 godina od smrti velikog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smajlovića. Više informacija možete pronaći na www.musiconthestring.com.