Kultura
0

Počelo snimanje prve bh. radiodrame

NINA
Scene za prve tri epizode prve bh. radiodrame o radu dužnosnika u zamišljenoj općini u BiH snimljene su protekle sedmice u dramskom studiju BH Radio 1.

Prikazujući dobre i loše primjere rada općinskih dužnosnika, svaka epizoda će kroz priče zamišljenih likova privući pažnju skoro četvrt miliona zaposlenih u općinskoj administraciji u BiH. Općinski dužnosnici i njihove dogodovštine na poslu, isprepletene određenom dozom humora, ali i ozbiljnosti pri obavljanju svakodnevnih dužnosti, osnova su fabule serijala koji je privukao i najpopularnija imena bh. glumačke scene.

Te tri epizode završene su zahvaljujući radu vrhunskog bh. spisateljskog talenta pod vodstvom Mladena Ovadije i Zlatka Ivaniševica, a nakon snimanja u Sarajevu, iste će biti montirane u studiju RTRS-a u Banjoj Luci.

U naslovnim ulogama serijala pojavit će se brojni iskusni bh. glumci poput Jasne Žalice, Belme Lizde-Kurt, Gordane Boban i Radenke Ševe. Uloge također igraju Izudin Bajrović, Milan Džida, Šerif Aljić, Mirza Tanović, Edhem Husić, Alena Džebo, Sead Bejtović, Semir Krivić, Drago Buka, Aleksandar Blanić, Dragan Tešić, Milan Pavlović i Dženita Imamović.

"Zadovoljstvo mi je biti dio jednog ovako jakog projekta koji se, prije svega, oslanja na domaći talent", kazao je Izudin Bajrović u pauzi snimanja.

Prve epizode radiodrame emitirat će se na jesen 2005. u eteru tridesetak radio stanica širom BiH. Projekt finansijski podržava Evropska komisija i Charles Mott fondacija, a snimanje je završeno u okviru projekta pod nazivom "Naše mjesto, naše sutra" kojeg u BiH provodi BBC World Service Trust.