Sarajevo grad filma
0

Počelo snimanje filma "Smart girls"

Sarajevo-x.com
Foto: SFF
Foto: SFF
Snimanje drugog od četiri kratkometražna igrana filma, projekta Sarajevo grad filma 2010, počelo je u subotu 10. aprila u Sarajevu.

Riječ je o filmu pod radnim naslovom "Smart Girls", rediteljica i scenaristica Hane Jušić i Sonje Tarokić iz Hrvatske.

Jušić i Tarokić su bile učesnice 3. Sarajevo Talent Campusa – programa Sarajevo Film Festivala koji je namijenjen mladim filmskim profesionalcima i naprednim studentima završnih godina studija filma iz Jugoistočne Evrope.

Uloge u filmu "Smart Girls" pripale su glumcima Enesu Salkoviću i Edhemu Husiću iz BiH, te Marini Vodeničar iz Srbije i Karli Brbić iz Hrvatske.

Snimanje filma "Smart Girls" će trajati do ponedjeljka, 12. aprila.

Protekle sedmice završeno je snimanje filma pod radnim naslovom "Reverse", mladog grčkog reditelja Georgea Grigorakisa. Scenaristi filma su Erenik Beqiri iz Albanije i Alexandra Safriuc iz Rumunije.

Do 20. aprila biće završeno snimanje i preostala dva filma: "Frigidance" (reditelja Kelmenda Karunija iz Albanije i scenariste Dženana Medanovića iz BiH) i "The ticket collector" (reditelja i scenariste Catalina Musata iz Rumunije).

Svečana premijera filmova biće upriličena u sklopu 16. Sarajevo Film Festivala.

Projekat Sarajevo grad filma i ove godine će biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Fonda za kinematografiju Federacije BiH, a glavni partner projekta kao i prošle godine je Atlantic Grupa.