Kultura
0

FOTO / Počelo je "Ljeto u zeničkoj dolini"

Sarajevo-x.com/ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
"Ljeto u zeničkoj dolini", najveća ljetna kulturna manifestacija na području općine Zenica, počelo je u petak navečer programom "Ovo je moj grad".

Svake godine se ovaj festival održava u Staroj čaršiji, a u petak uvečer je okupio oko 1.500 sugrađana. Programi u okviru "Ljeta" su raznovrsni, ali je osnova satkana iz bogate narodne sehare Bosne i Hercegovine, jer je najveći broj nastupa folklornih grupa, vokalnih solista uz sevdalinke, programa za djecu i sličnih kulturnih programa.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Uz domaće ansamble i umjetnike, "Ljeto u zeničkoj dolini" privlačno je umjetnicima i grupama iz regiona i Evrope. Zahvaljujući visokom kvalitetu programa, atraktivnim otvorenim prostorima i besplatnom ulazu, svi programi bilježe veliku posjećenost. Tokom mjesec dana održi se petnaestak raznih kulturnih programa, koje posjeti oko 20.000 ljudi.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Ovogodišnje "Ljeto" prvim programom je ponudilo nastup oko 150 folklorista "Bosnia Folka", sa A i B dječijim ansamblima, kao i odraslim plesačima, a zatim je nastupilo tridesetak plesača nemilskog "Đulistana" i dvadesetak djevojaka i mladića iz "Kule Vrandučke" i KUD-a "Gorica" iz Gorice.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Kao solisti nastupila je ženska vokalna grupa iz Gorice, mladi sazlija i vokalni solisti "Bosnia Folka", glumci Faketa i Mugdim Avdagić i već tradicionalni gost ovog ansambla - voditelj Enver Šadinlija. Bila je to sjajna festivalska manifestacija na kojoj su se posjetioci odlično zabavili.