Kultura
0

Počelo "Čelinačko kulturno ljeto"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Otvaranjem retrospektivne izložbe slika čelinačkog slikara Bogdana Maličevića u Čelincu je počela manifestacija "Čelinačko kulturno ljeto".

Otvarajući izložbu u Kulturnom centru likovni pedagog Ljubomir Vulikić rekao je sinoć da je Maličević istinski promoter zavičaja.

"Maličević sa iskrenošću i ljubavlju prenosi svoj doživljaj zavičaja na platno. On posjeduje sve karakteristike koje njegov rad svrstavaju u okvir samostalnog, suverenog izražavanja sa prepoznatljivom ličnom notom. Njegovo najjače slikarsko oružje je crtež, pa nije ni čudo što posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu predstavljaju portreti i karikature. Zato se i po tome svrstava među istaknute hroničare zavičaja", istakao je Vulikić.

Momčilo Spasojević, direktor čelinačke Narodne biblioteke "Ivo Andrić", koja je organizator izložbe, naglasio je da je Maličević istaknuti kulturni stvaralac i prvi je dobitnik "Miholjdanske povelje" - najvećeg opštinskog priznanja za doprinos razvoju kulture u Čelincu.

Ovo je četvrta samostalna izložba Maličevića, koji je učestvovao i na više kolektivnih izložbi.

Bogdan Maličević (1938) nakon završenog zanata 1965. godine otišao je u Austriju, a ubrzo upisao Dopisnu školu lijepih umjetnosti u Amsterdamu koju je završio 1972. godine.