Predstavljanje filmova o BiH
0

Počele pripreme za Bh. Filmski Festival u New Yorku

Klix.ba
Pripreme su u toku za desetogodišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) koji će se održati prve sedmice u maju 2013 u New Yorku.

Festival je posvećen predstavljanju savremene bosanskohercegovačke kinematografije, kao i filmova čije su teme Bosna i Hercegovina.

Festival organizuju dvije neprofitne organizacije u New Yorku: Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine.

BHFF je stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije koja služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno-priznatih filmskih stvaralaca.

Festival takođe doprinosi boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine, njene multikulturalnosti i kompleksne historije.

"U proteklih deset godina, BHFF je privukao najbolje bosanskohercegovačke filmove. Mi smo podijelili ove moćne interpretacije bosanskohercegovačke kulture i historije s onima koji su rodom povezani sa regijom, i međunarodnoj publici ljubitelja filmova koji traže svježe perspektive", rekla je Amra Turalić, glasnogovornica BHFF-a.

BHFF ima za cilj promociju domaće kinematografije i mladih filmskih umjetnika. Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je do sada posjetilo nekoliko hiljada ljudi koji su imali priliku vidjeti skoro stotinu igranih, kratkih, dokumentarnih, i animiranih filmova. Filmovi koji su prikazani na BHFF-u su osvojili nagrade širom svijeta, kao što su Berlinski Međunarodni Filmski Festival (Berlinale) u Njemačkoj i Kanski Filmski Festival u Francuskoj.

Filmski odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala će birati filmove u različitim kategorijama, kao sto su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival želi predstaviti filmove bosanskohercegovačkih reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine. Filmovi koji dospiju do zvanične selekcije će ući u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Za dodatne informacije i prijave za BHFF, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org.