Kultura
0

Počele prijave za CineLink 2004

Klix.ba
Obala Art Centar i Sarajevo Film Festival objavili su novi javni poziv za učešće na CineLinku 2004. Ove godine CineLink uključuje autore i projekte iz svih zemalja regije Jugoistočne Evrope s namjerom da kroz povezivanje i saradnju poboljša ukupne produkcijske uslove u regionu.

CineLink je godišnji koprodukcijski market Sarajevo Film Festivala za dugometražne igrane filmske projekte namijenjene kino distribuciji, autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije i Crne Gore. U svom prvom izdanju, 2003., CineLink je predstavio projekte iz BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore. 6 odabranih projekata (od 92 prijavljena) prošlo je kroz CineLink program za razvoj scenarija prije predstavljanja na CineLink Marketu. Prvi CineLink Market uspio je da okupi preko 50 autora i zainteresiranih producenata, te za njih organizuje prezentacije 5 evropskih filmskih fondova i više od 200 sastanaka u toku 3 dana održavanja.

CineLink će ove godine odabrati i predstaviti do 6 najboljih nerealizovanih filmskih projekata iz regiona i ponuditi ih zainteresovanim producentima, fondovima, TV kućama i ostalim investitorima u toku 10. Sarajevo Film Festivala. Prvi žiri će odabrati desetak projekata, koji će učestvovati u CineLink programu za usavršavanje scenarija i nakon toga biti poslani Glavnom žiriju na finalnu evaluaciju.

Glavni žiri će odabrati do 6 projekata koji će biti ponuđeni na 2. CineLink Marketu tokom 10-og Sarajevo Film Festivala. Nakon CineLink Marketa, a do kraja 2004 godine, CineLink će nagraditi 2 projekta najbliža realizaciji sa po 25 000 eura.

Rok za prijavu je 15. Februar 2004., a dodatne informacije su dostupne na web stranici Sarajevo Film Festivala www.sff.ba.