Kultura
323

Počela restauracija: Sala Narodnog pozorišta Sarajevo uskoro u novom ruhu

Piše: A. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sala Narodnog pozorišta Sarajevo jedna je od najljepših u ovom dijelu Evrope, a uskoro će poprimiti novi izgled. Naime, jutros su počeli radovi na njenoj restauraciji.

Kako bi publika imala što bolji ugođaj, u sali Narodnog pozorišta Sarajevo će u narednih mjesec biti zamijenjen tapacirung na stolicama, sanirat će se pod, izvršiti određene slikarske korekcije na zidovima, kao u restauratorski poslovi vezani za zidove i portal u sali.

Također će i u fojaeu Pozorišta biti izvršene popravke zidova i dekorativnih lajsni.

"Dio sredstava smo dobili donacijom firme Prevent koja će raditi na tapaciranju publičkih stolica sa novim materijalom i spužvama. Vrijednost donacije je u iznosu 24.100 KM. Kada su u pitanju slikarski radovi, sanacija poda i zidnog tapacirunga u sali, to smo finansirali dijelom iz kreditnih sredstava KS u iznosu od 40.000 KM, te 20.000 vlastitih sredstava", kaže v.d. direktora NPS-a Gordana Hrenovica.

Radovi će biti završeni krajem juna s obzirom da su u julu planirane daljnje aktivnosti, među kojima je koncert čuvene operske kuće iz Milana La Scale, koja u Sarajevu nastupa 12. jula.