Kultura
0

Najvjerniji fanovi SFF-a od ponoći čekali u redu za karte

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru jutros je počela prodaja ulaznica za 19. Sarajevo Film Festival. Najveći fanovi festivala koji već godinama prvi kupuju ulaznice red su zauzeli 23 minute nakon ponoći.

Aida Hadžieminagić je među prvim kupcima karata već nekih osam godina. Ona, Mirza Mehanović i Džanan Serdarević svake godine zauzmu red mnogo sati prije otvaranja box officea kako bi prvi kupili karte.

Aida kao glavni razlog čuvanja reda navodi to što voli filmove, a zatim i to što je Sarajevo Film Festival izuzetan kulturni događaj, zbog čega je sretna i ponosna. "Nije mi ni mrsko ni teško stajati u redu. Ovdje sam od 00:23 sata. Kao vjerne kupce, prošle godine nas je direkcija nagradila golden kartom", rekla nam je Hadžieminagić.

"Svake godine pratim Festival. U redu za karte uvijek prva bude Aida, pa Mirza, a ja budem negdje treći ili četvrti. Čuvaju mi mjesto. Najviše dođemo zbog druženja. Svake godine se sakupi ista ekipa. Ne vidimo se i po godinu dana, pa imamo i o čemu da pričamo. Ponesemo grickalica, popijemo kaficu i ispričamo se čekajući. Ranije je bila veća grupa, ali se rasula tokom posljednjih nekoliko godina. Sada je sve spalo na četiri osobe. Mi smo naručili dio karata putem SMS-a, ali je fazon doći ovdje po neke", izjavio je Serdarević za Klix.ba.

Mirza Mehanović je u red za karte stao oko jednog sata nakon ponoći. "Stalno dolazim sa Aidom. Malo radi društva, malo da ona ne bude sama. Ove godine ću možda malo više pratiti Takmičarski program u Narodnom pozorištu, pored Open Aira, koji nam je tradicionalan", kaže Mehanović.

S otvaranjem vrata Box Officea odmah se formirao red od 30-ak osoba.

Festival je sa prodajom karata i SMS rezervacijama ove godine počeo dvije sedmice ranije. Što se SMS rezervacija tiče, one su počele 1. augusta, a rezervacije traju do 15. augusta u 16 sati. Rezervacije mogu izvršiti isključivo korisnici HT Eronet slanjem koda i broja ulaznica na broj 063/888-805. Maksimalan broj rezervacija za projekcije otvaranja i zatvaranja festivala su dvije karte, a za ostale projekcije četiri. Cijena jedne poruke je 1 KM plus PDV. Danas je počelo preuzimanje ulaznica koje su puštene u slobodnu prodaju, a mogu se preuzeti isključivo u box officeu do početka festivala u periodu od 11 do 20 sati te tokom festivala od 9 sati do 22:15. Cijene ulaznica kreću se od dvije do 15 KM.

"Svake godine prvih 10 kupaca karata u box officeu imali su dvije besplatne projekcije, a ove godine će dobiti po pet ulaznica", rekla nam je Jasmina Brdarić iz Box Officea festivala.

  1. Sarajevo film festival počinje 16., a završava 24. augusta. U okviru festivala prikazat će se ukupno 241 film u 12 selekcija, na 11 lokacija u Sarajevu.