Kultura
0

Počela prodaja karata za festival "MESS 2007."

FENA
Petnaest dana dana prije početka 47. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u prostorijama festivala (Maršala Tita 54/1) počela je prodaja kompleta karata s popustima od 30 posto (200 KM) za sve zainteresirane građane i od 35 posto (185 KM) za studente, pozorišne radnike i penzionere.

Kompleti karata s popustom će se prodavati do 20. oktobra, a nakon toga cijena kompleta koštat će 285 KM.

Pored toga, od danas su u prodaju puštene i pojednične karte za sve predstave koje će biti odigrane tokom festivala.

Cijene karata su 10, 15 i 20 KM.

Prvi dan prodaje karata pokazao je općenito ogromno interesovanje za ovogodišnji MESS.

Naime, prema prvim informacijama, već je prodata trećina kompleta karata s popustima.

Obavještavamo javnost da su karte za njemačku predstavu „Orestija“, u režiji Michael Thalheimera (Mihaela Talhajmera) koja otvara festival, već rasprodate.

Deutsches Theater ( Dojče teatar) iz Berlina, jedan je od najstarijih evropskih teatara, a predstava s kojom dolaze izazvala je oduševljenje njemačke kritike.

Pored Orestije, veliko interesiranje vlada za predstavu Andersenov san, Eugenija Barbe i njegovog Odin Teatra iz Danske. Barba, jedan od najvećih živućih reditelja današnjice, dolazi nam sa pravom pozorišnom bajkom, u kojoj se pleše, pjeva i igra.

Sarajevska teatarska publika, već naviknuta na dobre litvanske predstave, već prvog dana prodaje karata pokazala je zanimanje za predstavu Arapska noć u režiji Graužinisa Čezarisa kojeg nazivaju novim litvanskim teatarskim čudom.

Veliko interesiranje također vlada i za dvije bugarske predstave Sfumato tetara iz Sofije, koje režiraju nekadašnji pobjednici MESS-a, Margerita Mladenova i Ivan Dobčev.

Uobičajeno, građani su veoma zainteresirani za predstave iz regiona, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Podsjećamo da su sve predstave koje dolaze na ovogodišnji festival MESS značajna teatarska ostvarenja i da je svaka od njih vrijedna pažnje, kako onih koji se profesionalno bave teatrom, tako i poklonika teatarske umjetnosti, saopćeno je iz Direkcije MESS-a.