Kultura
5

Počela okupljanja ljubitelja naučne fantastike u CeKa Charlami

Piše: A. U.
Sarajevski klub ljubitelja naučne fantastike Pulsar nastavio je svoj rad nakon pauze od gotovo godinu dana.

Klub je nedavno obilježio tri godine postojanja, a svoje sastanke će od sada održavati svakog ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat u CeKa Charlami u Skenderiji. Pozvani su svi "Zemljani i Zemljanke, vanzemaljci i vanzemaljke, humanoidi i mutanti".

"Na našem prvom sastanku u novom prostoru napravljen je mali brainstorming da vidimo kakve ideje i želje imaju naši članovi i oni koji će to tek postati, vezano za teme naših sastanaka i sadržaje kojima ćemo se baviti", izjavila je za Klix.ba Samra Koričić, predsjednica i osnivačica kluba.

Kako Koričić navodi, svakog mjeseca bi se trebala obrađivati neka nova SF tema, kojoj će se pristupati kroz gledanje filmova, čitanje knjiga, kvizove, predavanja i slično.

"U ovom novom prostoru otvara se i veća mogućnost organiziranja kreativnih radionica naših članova, kao i organiziranje likovnih izložbi i performansa, koji su također vezani za ovu temu. Naučna fantastika je, kroz tehnički i socijalni razvoj društva, futurologiju, modernu kulturu i umjetnost, sve više prisutna u našoj svakodnevnici i sve su to teme naših sastanaka i druženja. Svi su dobrodošli da svojim idejama i vizijama oblikuju program kluba, kako bi nam svima bilo što zanimljivije", rekla je Koričić za Klix.ba.

Podsjetimo, prvi sarajevski klub ljubitelja naučne fantastike, SASFC Pulsar, nastao je u januaru 2010. godine i jedno je od najaktivnijih udruženja ove vrste u regiji.

Ljubitelji naučnofantastičnog žanra u literaturi, filmu i svim drugim oblicima kulture i umjetnosti, kroz druženje u klubu mogu saznati nešto novo, upoznati ljude sličnih interesa, proširiti svoje horizonte i opće znanje. Među članovima kluba su i uspješni autori SF-a, strip crtači, pisci, ilustratori, dizajneri i programeri.