Kultura
47

Počela Alter kultura u Banjoj Luci

Klix.ba
Juče je u Banjoj Luci, na inicijativu PRAVO LJUDSKI Film Festivala uličnim performansima na različitim lokacijama počela Alter Kultura – Platforma koja će tokom juna u 4 bh. grada kroz kulturno djelovanje promovirati inkluziju, dijalog i toleranciju. U dva dana u Banjoj Luci Alter Kultura će ponuditi projekcije dokumentarnih filmova, ulične performanse, javne diskusije kako bi kreirali prostor za kultivaciju postojećih ali i inicijaciju novih sadržaja, te pridonijeli decentralizaciji kulture. Alter Kultura Platformu čine Udruženje građana "Pravo ljudski" iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman "Grad" iz Tuzle.

"MDG F Kultura za razvoj podržava ovu inicijativu u svrhu podrške razmjene umjetnika i umjetnica i kulturnih radnika i radnica u BiH. Ovakva vrsta interakcije je vrlo poželjna jer stvara ambijent za produktivnu kooperaciju i razmjenu mišljenja u različitim gradovima Bosne i Hercegovine", istakla je na povodom početka ovog projekta Renata Radeka, projektna koordinatorica i menadžerica MDG-F programa "Kultura za razvoj".

Pored jučerašnjih uličnih performansa, i projekcije filma "Convent" Jareda Altermana sa prošlogodišnjeg Pravo ljudski Film Festivala, u istom prostoru (Staklenac – Gradski park Petar Kočić) večeras, u petak, 15. juna u 20 sati bit će prikazan film "Stardust" sa Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus. Dražen Crnomat, aktivista DKK Slovo, najavio je za večeras u 19 sati u Staklencu okrugli sto na temu "Pravo i prakse javnog prostora" u okviru kojeg će se raspravljati o konkretnim prijedlozima za otvaranje pristupa javnom prostoru kao što je pristup osoba sa posebnim potrebama, pravljenje biciklističkih staza i sl., te apstraktna, teorijska određenja javnog prostora. Dvodnevni program u Banja Luci završit će večeras u 22 sata u Domu omladine nastupom DJ-eva iz Banja Luke, Sarajeva, Zagreba i Zenice.

Organizatori su najavili podizanje Alter Kultura web platforme koja će djelovati kao mjesto susreta za organizacije i pojedince koji djeluju na polju kulture u čitavoj BiH. Također, ostvarena je i lokalna saradnja sa Crnom Ovcom u okviru programa Fusion Design Week.

"Pozivamo sve umjetnikece i organizacije da se uključe u platformu Alter Kultura i razvojem saradnje između aktera kulture daju svoj doprinos decentralizaciji i ujedinjavanju kulturne scene u BiH", istakla je Ena Bavčić ispred Udruženja Pravo Ljudski. Vesna Malešević, aktivistkinja partnerske organizacije UNSA GETO, pozvala je zainteresirane kulturne djelatnike ovog grada da se uključe kako bi Platforma dobila svoj puni smisao – da kreira prostor za osviješteno i odgovorno djelovanje.

Alter Kultura se poslije 14. i 15. juna u Banjoj Luci nastavlja u Mostaru od 22. do 24. juna, i u Tuzli 26. i 27. juna, a završava se u Sarajevu 29. i 30. ovog mjeseca.