Open Air program
0

Pobjednici 60. Berlinalea u programu ovogodišnjeg SFF-a

Sarajevo-x.com
"Sarajevo Film Festival" najavljuje prikazivanje filmova "Honey" ("Med") Semiha Kaplanoglua, dobitnika "Zlatnog medvjeda" i "If I Want To Whistle I Whistle" ("Ako mi se zviždi, zviždat ću") Florina Serbana, dobitnika "Srebrenog medvjeda" ovogodišnjeg "Berlinalea", u programu <i>Open Air</i>.

Uvrštavanje upravo ova dva filma u ovogodišnji program Open Air za "Sarajevo Film Festival" ima poseban značaj zbog činjenice da su svoj put ka uspjehu oba ostvarenja započela upravo na koprodukcijskom marketu SFF-a CineLinku, stoji u saopćenju.

Film “Med” bio je uvršten u selekciju CineLink 2008. godine. A ovom višestruko nagrađivanom turskom reditelju, jednoglasnom odlukom žirija 60. “Berlinalea” dodijeljen je “Zlatni medvjed”, te nagrada Nezavisnog ekumenskog žirija.

Nakon “Mlijeka” i “Jajeta”, filmova koje je publika SFF-a imala je priliku da pogleda, “Med” je posljednji dio Kaplanogluove filmske trilogije. Film je jednostavan, autentičan pristup ljudskoj duši. Priču o dječaku koji odlazi u šumu pronaći svojeg nestalog oca publici Open Aira predstavit će reditelj Kaplanoglu i glavna glumica Tulin Ozen.

Projekat “Ako mi se zviždi, zviždat ću”, kako je sam reditelj Florin Serban naglasio, upravo zahvaljući radionicama CineLinka skrenuo je pažnju na sebe. Godine 2009. na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada 15. “Sarajevo Film Festivala” filmu je dodijeljena nagrada CineLink “Work in Progress” u postprodukcijskim uslugama u vrijednosti od 80.000 eura, berlinske kompanije “Post Republic”. Riječ je o debitantskom ostvarenju mladog rumunskog reditelja koje je na festivalu u Berlinu okrunjeno nagradama “Srebreni medvjed” i “Alfred Bauer” koja se dodjeljuje inovativnom filmu.

Kompleksnu zatvorsku dramu o Silviju, mladom delinkventu, koji u očajnom pokušaju da zadrži svoju porodicu na okupu otima socijalnu radnicu i drži školu pod opsadom, sarajevskoj publici na Open Airu predstavit će reditelj Florin Serban, te glumci Ada Condeescu i George Pistereanu.

Trijumf projekata CineLinka na 60. “Berlinaleu” još je jedna potvrda kvaliteta regionalnog filma i uspješnosti projekta CineLink koji prepoznaje takve projekte još u njihovom začeću. Publika “Sarajevo Film Festivala” već je prepoznala i prihvatila opredjeljenje SFF-a da dio Open Air programa rezervira upravo za kvalitetne art house filmove koji dolaze iz regiona.