Priznanje mladom bh. režiseru
1

"Plavi viking u Sarajevu" najbolji dokumentarni film na DukaFestu

Piše: M. B.
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Film mladog bh. režisera Ade Hasanovića "Plavi viking u Sarajevu" osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 5. međunarodnom festivalu studentskog filma DukaFest koji je održan u Banjoj Luci.

"Nagrada se dodjeljuje za human i pozitivan odnos prema životu koji se reflektuje kroz odnos prema glavnom liku", navedeno je u odluci žirija koji su činili Ahmed Imamović, Goran Radovanović i Zoran Galić.

Na Festivalu se takmičilo 50 filmova iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Izraela, Austrije, Poljske, Švedske, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Rumunije, Rusije, Albanije, Turske, Velike Britanije, Australije i Španije.

"Zaista sam iznenađen. Ovo priznanje mi je vrlo posebno i drago mi je da je žiri prepoznao rad i kvalitet u pristupu filmu. Konkurencija je bila velika, takmičilo se 16 dokumentarnih filmova. Veoma mi je drago da je moj film odabran na DukaFestivalu zbog raznovrsnosti programa koji taj festival ima", rekao je za Klix.ba Ado Hasanović.

Specijalnu nagradu žirija za igrani film dobila je rediteljica iz Hrvatske Barbara Vekarić za film "Prva dama Dubrave". Nagrada za najbolju režiju pripala je Beograđaninu Strahinji Saviću za film "Tango u tri lika i tri prostora", dok je nagradu za najbolji igrani film osvojio Bugarin Deyan Bararev za film "Botev je idiot".

Na Festivalu je dodijeljeno i specijalno priznanje za životno djelo velikanu kinematografije, teoretičaru i profesoru filma Marku Babcu, koji je osnovao Akademiju umjetnosti, katedru za filmsku i TV režiju u Banjoj Luci.

"To je čovjek iz čijih udžbenika se obrazujemo, čije primjere i djela pratimo i na koje se ugledamo i zato nam je bila ogromna čast da profesora ugostimo i pokažemo šta za nas znače njegov lik, rad i djelo", saopćio je organizator.

Osim takmičarskog dijela programa, posjetioci su imali priliku da pogledaju revijalne i dugometražne filmove, pobjednike “Kustendorfa”, te da poslušaju predavanje legendarnog profesora. Također, upriličene su izložbe i koncerti, kao i okrugli stolovi.