Kultura
228

Plakati Dejana Slavuljice po prvi put pred tuzlanskom publikom

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Međunarodna galerija portreta u Tuzli večeras je bila domaćin otvorenju izložbe plakata pod nazivom "B1" autora Dejana Slavuljice. U okviru postavke ovaj grafički dizajner tuzlanskim ljubiteljima umjetnosti predstavio se sa 27 djela koja su nastala u proteklih deset godina.

"Dosad sam se u Tuzli uglavnom predstavljao sa nekim čistim likovnim izrazom, a ovo je prvi put da izlažem dizajnerske radove. Na ovoj postavci su zastupljeni plakati koje povremeno izvučem iz arhive, a riječ je o onima koji su lično na mene ostavili neki poseban trag, interesantni su mi te su 100 posto potpisani mojom rukom", kazao je za Klix.ba Slavuljica.

Inače, djela koja su ukrasila zidove tuzlanske Međunarodne galerije portreta ne veže jedinstven koncept s obzirom da imaju doticaja sa više različitih projekata.

Izložba plakata "B1" u Tuzli ostaje otvorena do 17. maja ove godine.

Dejan Slavuljica rođen je 1976. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, upisuje 2004. godine, a završava je kao student generacije.

Izlagao je na nekoliko samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi, u rodnom gradu, državi i inostranstvu.

I pored toga što je diplomirani grafički dizajner, umjetničkoj publici, ali i kritici do sada se predstavljao sa crtežima, skulpturama, slikama, fotografijama, ali i drugim oblicima likovnog izraza.