Kultura
50

Pjesnikinja Rahmana Kolende sutra promovira novu knjigu "Ljubav i snovi"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mlada autorica Rahmana Kolende iz Hadžića objavila je novu knjigu poezije za djecu pod nazivom "Ljubav i snovi", koja sadrži 41 pjesmu i oslikava svakodnevnicu dječijeg svijeta.

Izdavanje knjige omogućila je Općina Hadžići, a suizdavači su "Panonske niti" Novi Sad te "Kult art" iz Banja Luke.

Knjigu su uredili Tode Nikoletić, Hamdo Ejubović i Slobodan Stošić.

Pjesnik Tode Nikoletić napisao je da u refleksiji njene poezije sve ima dušu, sve je vidljivo i sve ima odraz čestitosti.

  • Opojna milozvučnost stihova koje pretvara u dragocjenost jezika koji nije tek puko sredstvo komunikacije već mostić kojim veže obale različitosti i bliskosti koja nas obavezuje da budemo ljudi, a ljudi možemo biti samo ako smo djeca.

Očigledno je da mlada pjesnikinja čita, prati savremeno stvaralaštvo za djecu, da učestvuje na festivalima, da je vaspitana i obrazovana, ali nadasve da vjeruje u to što radi - navodi Nikoletić.

On piše da je ime Rahmane Kolende već poznato širom Balkana i u književnim krugovima slovi za najveći pjesnički potencijal te ističe da najnovijom zbirkom pjesama "Ljubav i snovi" ona to nedvosmisleno opravdava.

Rahmana Kolenda rođena je 1996. godine u Sarajevu. Odlična je učenica trećeg razreda Opće Gimazije u SC Hadžići. Piše pjesme od drugog razreda osnovne škole.

U petom razredu osnovne škole izdala je prvu knjigu poezije ''Šareni mali Svijet''. Knjigu je posvetila petogodišnjem bratu Almedinu, koji je obolio od cerebralne paralize kao i svoj djeci s invaliditetom. Uslijedile su knjige "Sreća se osmijehom piše" i "Ili hoćeš ili nećeš". Rahmana je dobitnica brojnim priznanjima

Njena nova knjiga "Ljubav i snovi" bit će promovirana u ponedjeljak u 19 sati u multimedijalnoj sali Općine Hadžići.