Umjetnički performans
0

Pjesničko podne u sarajevskom tramvaju

Sarajevo-x.com
Performans "Pjesničko podne za susjede" izveden je danas u 12 sati u sarajevskom tramvaju na relaciji od Baščaršije do Ilidže. Performans je dio projekta "Susjed upali svjetlo" Međunarodnog centra za mir, izveden u saradnji sa KUD Kentaver i EASA Slovenija i sa studentima više fakulteta. Krug popularnom sarajevskom "trojkom" izazvao je izuzetnu pažnju putnika i javnog mnijenja.

U dvosatnoj vožnji Dejan Koban, Amra Božović, Klara Debeljak, Katja Škorić, kojima su se pridružili susjedi iz tramvaja Mubera Isanović, studenti, učenici i učitelji, farmaceuti i vajari, čitali su svoju poeziju i razgovarali o načinima otkrivanja svjetlosti kod susjeda.

Sa putnicima u tramvaju bio je i Ibrahim Spahić, predsjednik IPC-a, koji se odazvao pozivu mladih umjetnika i sudjelovao u performansu, što je stvorilo izuzetno raspoloženje i toplu atmosferu ispunjenu uspomenama i nostalgijom saputnika.

Na Ilidži, učesnici su se zadržali pred skulpturom Kentauromahia kiparice Alme Suljević. Spahić je objasnio mladima da je riječ o djelu nastalom u opkoljenom Sarajevu od uništenih tramvaja i istakao da je zračenje ove skulpture danas još i veće, ako se u stavi kontekst poziva umjetnika projekta "Susjed upali svjetlo".

Umjetnicima će se narednih dana pridružiti Sara Badovinac, Larisa Kazić, Mohor Kordež, Jana Furman, Mito Kostadinovski, Tamara Lazarević, Aida Beganović i Semra Mahmutović, studenti arhitekture kao i Eldin Džanko i Dželil Nesimović, studenti psihologije i novinarstva.

Učesnici projekta čitat će poeziju u sarajevskim kvartovima i razgovarati sa susjedima u kućama u kojima borave i prikupljati stvari koje više ne koriste, kako bi im kroz svoju instalaciju u Staklenom gradu dali svoju svjetlosnu energiju.

Instalacija će biti predstavljena javnosti 15. novembra u 20 sati u Staklenom gradu u prisustvu susjeda koji će "upaliti svjetlo".