Narodno pozorište
0

Pjesnički pozdrav Danilu Kišu

FENA
Program "Pjesnički pozdrav Danilu Kišu" upriličen je na dan rođenja ovog autora u Bijelom salonu Narodnog pozorišta.

Stihove za Kiša i o Kišu iz svojih knjiga govorili su glumci, dramaturzi, režiseri ali i pjesnici Mile Mutić, Darko Cvijetić, Amir Talić, Muhidin Šarić i Gradimir Gojer.

Također govoreni su i stihovi Milenka Stojčića iz knjige "Kiš-uobličenja".

Inače večeras na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu bit će izvedena predstava "Grobnica za Borisa Davidovića" u izvedbi ansambla Pozorišta Prijedor čiji su članovi Cvijetić i Mutić. Režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer.

A davne 1986. godine Danilo Kiš je za svoju Enciklopediju mrtvih dobio u Prijedoru nagradu Skender Kulenović.

Glumac Muharem Osmić ovom prilikom govorio je stihove Miroslava Antića i Abdulaha Sidrana.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935., a umro u Parizu 1989. godine. Bio je prozaist, esejist, književni prevodilac... Jedan je od najvažnijih i umjetnički najmoćnijih autora u generaciji, koja s početkom šezdesetih godina uspostavlja djelotvornu korespondenciju s novim tokovima u svjetskoj književnosti. S porodičnim sjećanjima na holokaust iz Drugog svjetskog rata, s intelektualno snažno proživljenim iskustvima svevlasti “crvene” ideologije, Kiš je o temi totalitarističke pošasti dvadesetog stoljeća stvorio jedan od najeminentnijih i najsugestivnijih opusa u evropskoj književnosti. Knjige Danila Kiša brzo su stjecale evropsku reputaciju i prevedene su na mnoge jezike.