Otvoreni 50. Sarajevski dani poezije
0

Pjesnici iz cijelog svijeta stigli u Sarajevo

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Okupivši pjesnike iz cijelog svijeta, danas je u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, uz prigodnu svečanost, 50. jubilarno izdanje Sarajevskih dana poezije otvorilo vrata za nove susrete i pjesnička druženja.

Svoje će stvaralačke domete na ovogodišnjoj manifestaciji pokazati 123 učesnika, pjesnici i prevodioci iz 27 zemalja svijeta.

Bogati program ponudit će raznovrsne sadržaje, uz nekoliko međunarodnih pjesničkih poslijepodneva i večeri u Sarajevu, Čeliću, Brčkom, Banja Luci, Konjicu, Mostaru, Tešnju, Kaknju i Goraždu. Tu su i omaž Izetu Sarajliću, program posvećen 50. godišnjici od dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, književni portret Marka Vešovića, likovna izložba Halila Tikveše, te susreti prevodilaca.

Prigodnim obraćanjima manifestaciju su danas otvorili predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, nakon čega je uslijedilo čitanje pjesama brojnih autora.

Brka je 50. izdanje Sarajevskih dana poezije najavio kao najuspješnije, najvrjednije i sadržajno najkvalitetnije. Ocijenio je da se pitanje položaja poezije danas postavlja u svakom društvu, jer je riječ o duhovnoj disciplini koja ima za cilj uticati na stanje duha njegovih članova.

Naveo je da je poezija u BiH u posljednjih 20-ak godina reagirala na rat i postratne traume, te uspjela doći na nivo da se može porediti s onim što je najbolje u evropskoj i svjetskoj poeziji.

"Kao inovaciju u ovogodišnjem programu mogu izdvojiti sesiju o južnoslavenskom pjesništvu danas, koja će biti održana na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, uz moderiranje Envera Kazaza. To je veoma važno, jer su naši univerziteti "gluhi" pred dnevnim zbivanjima u pjesništvu, te će to biti prilika da se ovo pitanje aktuelizira na fakultetima i kod studenata", kazao je on.

Behmen je mišljenja da Sarajevski dani poezije imaju za krajnji cilj oplemenjivanje duše građana Sarajeva, ali i svih učesnika ove manifestacije. Naveo je da ona Sarajevo čini ne samo metropolom BiH, već i metropolom pjesništva u ovom periodu.

Već tradicionalno, u petak, 13. maja na prigodnoj svečanosti u rezidenciji Konak američkom pjesniku srbijanskog porijekla Charlesu Simicu bit će dodijeljeno priznanje "Bosanski stećak".

Manifestacija će biti zatvorena u srijedu, 18. maja završnom svečanošću - međunarodnom pjesničkom večeri koja će biti održana u Domu mladih Centra Skenderija.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unapređenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH. Posljednjih godina tradicionalno se održava na proljeće, u prvoj polovini maja.