Sarajevo
0

Pismo vlastima za podršku projektu Ars Aevi

FENA
Predstavnici projekta Ars Aevi uputit će u ponedjeljak 22. decembra otvoreno pismo na adrese političkih autoriteta svih nivoa vlasti u BiH kojim će zatražiti snažan doprinos na stvaranju političkih, administrativnih i finansijskih preduvjeta za izvođenje nekoliko povezanih inicijativa ovog projekta.

To se prvenstveno odnosi na učešće bh. umjetnika na predstojećem Venecijanskom bijenalu 2009. godine, ali i tri dodatne povezane stavke - podršku planiranim godišnjim programskim aktivnostima projekta Ars Aevi u 2009. godini, programu godišnjeg održavanja Art Depoa Kolekcije Ars Aevi te aktivnostima u pripremi izgradnje budućeg Muzeja savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Kako je danas na konferenciji za medije u Sarajevu pojasnio generalni direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, povod za slanje pisma jeste postignuti dogovor s italijanskim podržavaocima Projekta o besplatnom korištenju najreprezentativnijih prostora Venecije. U njima bi bilo omogućeno šestomjesečno predstavljanje i promocija umjetnosti BiH u vrijeme trajanja Venecijanskog bijenala, od juna do novembra 2009. godine.

Riječ je o izložbenim prostorima u svijetu veoma poznatog Muzeja moderne umjetnosti Ca’Pesaro za postavku historiografske izložbe "ArteFacts" koja predstavlja radove 15 bh. umjetnika. Oni su od 1993. do 2003. godine učestvovali na Venecijanskom bijenalu. Poziv je uputio gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari.

Drugi poziv Ars Aeviju uputio je predsjednik Venecijanskog internacionalnog univerziteta Umberto Vattani da također u šestomjesečnom izlagačkom periodu bh. umjetnik internacionalnog ugleda Braco Dimitrijević predstavi najznačanija ostvarenja u enterijeru i eksterijeru objekata i parkova univerzitetskog otoka San Servolo.

Na inicijativu predsjednika Regiona Toskana Claudija Martinija u saradnji sa čuvenim arhitektom Renzom Pianom, u prostoru Muzeja Ca’Pesaro u Veneciji tokom trajanja Venecijanskog bijenala bit će postavljena izložba arhitektonskih projekata za budući Muzej Ars Aevi u Sarajevu.

Hadžiomerspahić naglašava da podrška političkih predstavnika Projektu Ars Aevi može doprinijeti realizaciji jednog od najznačajnijih dugoročnih razvojnih i promotivnih projekata BiH koji je neopravdano u protekloj deceniji ostao u sferama ravnodušnosti, nerazumijevanja i opstrukcije.

Finansijska bi se podrška odnosila na adekvatno uključenje projekta Ars Aevi u redovne planove ili posebne stavke budžeta bh. institucija na svim nivoima.

"Ako politički predstavnici ne pristanu na podršku projektu Ars Aevi, predlažem da od cjelokupnog projekta odustanemo, a umjetničku kolekciju Ars Aevi u postojećem obimu djela 160 umjetnika i umjetničkih grupa čija bi se vrijednost na svjetskom tržištu mjerila u milionima eura, poklonimo onome ko je želi", zaključio je Hadžiomerspahić.