Split
0

Pisci iz BiH i Hrvatske o savremenom trenutku književnosti

FENA
Split
Split
U splitskoj Gradskoj kafani "Central" u srijedu je priređena još jedna Traduki tribina, koju je organizirala splitska Udruga "Kurs".

Gosti tribine bili su bh. pisac Milo Jukić, koji u Splitu boravi na jednomjesečnoj stipendiji u okviru rezidencijalnog programa "Marko Marulić", splitski pisac i predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu (porijeklom iz BiH) Nebojša Lujanović, te Elvis Bošnjak, bivši direktor drame HNK Split i jedan od trenutno najizvođenijih dramskih pisaca u Hrvatskoj.

Tema tribine bila je "Živjeti s nedoumicom - vrijeme u kojem smo postali stranci", a trojica pisaca govorili su o savremenom trenutku književnosti, što i zašto pišu, kako se društvena i finansijska kriza odražavaju u umjetnosti: kao dodatni motiv ili kao dobar razlog za odustajanje, postoji li još poezija u ovako pragmatičnim vremenima, o potrošačkom društvu i književnosti, te o ulozi umjetnika u potrošačkom društvu, te kazališta u vremenima dominacije estrade.

Moderator je bio književnik i dramaturg Jasen Boko.

Gost iz BiH Milo Jukić uz ostalo je rekao da je bh. izdavaštvo vjerovatno u najtežem položaju otkad termin izdavaštvo uopće postoji i mada država, ili barem jedan njen dio, pomaže pisce kroz Fondaciju za izdavaštvo i Fondaciju za bibliotekarstvo, što, međutim, ni izbliza nije dovoljno da bi se stvari mogle nazvati normalnim i kvalitetno riješenim.

Govoreći o modalitetima rješavanja tog pitanja, on se založio za značajnije uključivanje države kroz mogućnost davanja poreznih olakšica kompanijama koje pomažu kulturu, što se na Zapadu radi već desetljećima, a kod nas dosad nije zainteresiralo političare koji bi te zakone trebali donijeti, te za povratak mecenatskog odnosa, istakavši primjer "Stanić grupe", koja je osnovala i u potpunosti finansira Književnu fondaciju "Fra Grgo Martić".

Kada su u pitanju književne nagrade, o čemu se također govorilo, posebno u svjetlu činjenice da su hit-knjige u Hrvatskoj knjige koje pišu Nives Celzijus, Dino Bubičić i slični, Jukić se založio za jasno određivanje "granica" književnosti koju bi trebali odrediti književni teoretičari, jer će se inače dešavati da hit-knjige koje će biti nagrađivane, barem prema broju prodanih primjeraka, postanu kojekakvi "zlatni kuhari" i "memoari kurvi", što, po njemu, nema baš nikakve veze s književnošću u užem smislu te riječi.

Prošli mjesec je u okviru rezidencijalnog programa "Marko Marulić u Spliti boravila bh. književnica Lamija Begagić.