Kultura
159

Pijanista Kemal Gekić na Sarajevo Chamber Music Festivalu

Klix.ba
Kemal Gekić
Kemal Gekić
Najprestižniji festival kamerne muzike u regionu, Sarajevo Chamber Music Festival, u svom petom izdanju publici nudi sedam besplatnih koncerata koji promoviraju umjetničku izuzetnost.

I ove godine, u težnji ka izvrsnosti kreiran je repertoar od kompoziciono i izvođački kompleksnih djela, te ostvarena saradnja sa prestižnim izvođačima koja ova djela donose u vrhunskoj interpretaciji, neminovno tako privlačeći pažnju svjetske publike i medija.

Ovogodišnji Festival tematski je usmeren ka konceptu "out of the box", u doslovnom značenju mišljenja izvan kalupa, izvan utvrđenih normi. Na programu su neka od najkontroverznijih djela kompozitora poput Beethovena, Schumanna ili Listza, u historiji muzike znamenitih revolucionara, ali i onih novijih muzičkih figura koje su djelovale sa margine, poput Charlesa Ivesa, Oliviera Messiana, Georga Crumba ili Albana Berga.

Publici 5. SCMF-a će se u subotu, 29.8., predstaviti hrvatsko-američki pijanista Kemal Gekić (Split, 1962), koji će kao vrhunski virtuoz i jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača Lisztovih djela nakon turneje po Japanu i Wagnerovog festivala u Bayreuthu konačno nastupiti i u Sarajevu. Gekić, čije intepretacije kritika označava kao izazovne, provokativne, uzbudljive i zavodljive, majstorski je kroz dugogodišnje djelovanje usavršio svoje lično tumačenje pretežito romantičarskog repertoara u klasičnoj muzici, čijim djelima je osobito sklon.

Pored radova Liszta, ovaj izuzetni izvođač je kroz studijska izdanja i koncertne aktivnosti širom svijeta donio individualnu viziju opusa kompozitora poput Čajkovskog, Rahmanjinova te Chopina, a uspjeh na znamenitom internacionalnom takmičenju posvećenom upravo ovome poljskom romantičaru Gekiću je prije tačno tri decenije priskrbio pažnju svjetske javnosti. Dobra reputacija Gekićeva otvorila mu je puteve evropskog, azijskog i američkog kontinenta, koji je trenutačno i njegov dom, i gdje na Florida International University u Miamiu podučava klavirsku interpretaciju.

Petnaest solističkih studijskih izdanja i pet snimaka živih izvedbi Kemala Gekića svjedoče o njegovoj produktivnosti i kreativnom interpretacijskom pristupu dragocjenom materijalu klasične muzike, koji ovaj izvođač donosi u sebi svojstvenom maniru. Gekićeva izvedba Lisztovih transkripcija Rossinija, Soirees Musicales (koja će se moći čuti i na sarajevskom koncertu) i William Tell Overture, dobitnica je i The Rosette nagrade Penguin Guide to Classical Recordings.

Na ovogodišnjem SCMF-u, Kemal Gekić će izvesti takođe neke od Lisztovih transkripcija djela Verdija, Pacinija, Wagnera, Rossinija i Paganinija, ali i originalne radove Franza Liszta, Harmonies poétiques et religieuses S.173, Br. 7: Funérailles (1948); Consolations (Six penseés poétiques) S.172, Br. 3: Lento placido (1850); Mađarsku rapsodiju br. 9, Es dur, S.244 (1847), te Grand gallop chromatique S.219 (1838).