Kultura
0

Pijanista Evgeny Zarafiants u Bošnjačkom institutu

Sarajevo-x.com
Javna ustanova "Sarajevo art" organizuje koncert pijaniste izuzetnog talenta Evgenyja Zarafiantsa (Rusija/Hrvatska) u petak, 10. juna 2011. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u 19:30 sati.

Pijanista Zarafiants je ostvario impresivnu internacionalnu karijeru, a nedavno se vratio sa izuzetno uspješne turneje u Japanu. Publici u Sarajevu će se predstaviti djelima Roberta Schumanna i Frederica Chopina.

Evgeny Zarafiants je rođen 1959. godine u Novosibirsku u porodici muzičara, u kojoj je otac pijanista i oboista, a majka pjevačica. Poslije završetka Drugog svjetskog rata, otac mu je bio član vojnog orkestra moskovskog Kremlja, a privatno se bavio džezom, koji je u to doba u SSSR-u bio zabranjen. Sovjetski vlasti su saznale da je primio ponudu Američke ambasade u Moskvi da svira džez kod njihpa su ga prognale u Sibir. Sudbina prognanika odrazila se i na njegovu djecu. Kad je Evgenyju bilo šest godina, otac ga je počeo učiti da svira klavir, a kad ga je htio prijaviti u muzičku školu, bio je odbijen, uprkos tome što je Evgeny uspješno odsvirao cijeli program.

Sa osam godina Evgeny je prošao na konkursu Muzičke škole Moskovskog konzervatorija i odmah je bio primljen u drugi razred. Nakon toga je primljen u Muzičku školu Gnessin u Moskvi, gdje je je kao 16-godišnji dječak u svojoj mladenačkoj naivnosti htio izraziti nezadovoljstvo političkim prilikama objesivši u intenatu fotografiju tadašnjeg predsjednika Komunističke partije Bražnjeva uokvirenu u toaletno sjedalo. To je izazvalo strašnu buru, a čak je bio i pod istragom KGB-a, te morao napustiti i ovu školu, izgubivši svaku mogućnost studiranja na Moskovskom konzervatoriju, gdje su se stvarale međunarodne karijere.

Završivši Muzičku školu u Orsku sa najboljim ocjenama, nije dobio preporuku za konzervatorij, no ipak je primljen u konzervatorij u gradu Gorkiju, gdje je diplomirao klavir i završio dvogodišnji postdiplomski studij. Poslije toga je radio kao klavirski pedagog na istom konzervatoriju.

Pored studija, uspješno je sudjelovao na nekoliko domaćih konkursa, nastupao u recitalima i kao solista s orkiestrima, ali to nisu bili komercijalni nastupi.

Tek poslije raspada Sovjetskog saveza 1993. godine bio je pozvan da učestvuje u Pogorelićevom Međunarodnom klavirskom konkursu u Pasadeni (Kalifornija) bez ograničenja životne dobi, kojega je organizirala Alice Keseradze, sada već pokojna supruga Ive Pogorelića, a na kojem su sudjelovali svjetski poznati pijanisti. Evgeny Zarafiants je dobio drugu nagradu i poziv diskografske firme Naxos za snimanje CD-a.

Sa diskografskom firmom Naxos snimio je tri CD-a, a sa japanskom diskografskom firmom ALM Records 17 CD albuma i jedan dupli CD. Mnogi od njih su dobili ocjenu "highly recommended". Godine 2005. najpoznatiji japanski muzički časopis "Ongaku No Tomo" uvrstio je Zarafiantsa među 100 najboljih pijanista na svijetu.