Kultura
0

Pet romana u užem izboru za nagradu Meša Selimović

FENA
Nagrada Meša Selimović (Foto: Klix.ba)
Nagrada Meša Selimović (Foto: Klix.ba)
"Dugovečnost" Svetislava Basara (Srbija), "Belladonna" Daše Drndić (Hrvatska), "Planet Friedman" Josipa Mlakića (Hrvatska), "Odlaganje, parezija" Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i "Karnera" Milorada Popovića (Crna Gora), naslovi su književnih ostvarenja koji su ušli u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" na 13. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis", saopćeno je danas na pres-konferenciji u Općini Tuzla.

Žiri u sastavu Hadžem Hajdarević (predsjednik), Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić odlučit će kome će pripasti nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2012. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Ovogodišnji selektori Edin Pobrić (BiH), Branko Čegec (Hrvatska), Ružica Marjanović (Srbija) i Vlatko Simunović (Crna Gora), žiriju su na prijedlog za dodjelu spomenute nagrade stavili 13 naslova, od kojih je u uži izbor odabrano spomenutih pet naslova.

"Žiri je imao veoma težak zadatak. Imali smo oko tri mjeseca da pročitamo veliki broj romana. Selektori su odredili da bude nominirano 13, a naše je bilo da se opredjelimo samo za pet", kazao je predsjednik žirija Hadžem Hajdarević.

Trinaesti Međunarodni književni susreti "Cum grano salis" na kojima će i biti dodijeljena nagrada "Meša Selimović" bit će upriličeni od 5. do 8. septembra u Tuzli. Spomenuta nagrada se sastoji od 7.000 KM, te statue mastionice i pera.

Kako je kazao načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, susrete će, između ostalog, upotpuniti i obilježavanje 120 godina od rođenja Miroslava Krleže, zatim 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića, te isto toliko od rođenja Ivana Gorana Kovačića. Posebna književna večer, kao omaž, bit će posvećena i piscu Mirku Kovaču koji je preminuo u ponedjeljak. Riječ je o jednom od dobitnika nagrade "Meša Selimović" i to za spisateljsko ostvarenje pod nazivom "Grad u zrcalu".

Novina od ovogodišnjeg izdanja književnih susreta je i predstavljanje romana kojem je pripala književna nagrada "Meša Selimović" godinu dana prije. Ovaj put to je riječ o romanu "Knjiga o Uni" autora Faruka Šehića.