Nagrada, povelja i skulptura
19

Pet pjesničkih naslova konkuriše za nagradu "Slovo Makovo"

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nagrada Slovo Makovo/Mak Dizdar, koju je ustanovio Grad Sarajevo, neposredno konkuriše pet knjiga pjesama: "Pesme iz bolesti i zdravlja" Enesa Halilovića, "Vidikovac na Odri" Fadile Nura Haver, "Bunar teških reči" Jelene Lengold, "Hyperborea" Milorada Pejića i "Dunia" Mile Stojića. Laureat će biti proglašen početkom idućeg mjeseca, kada će mu na svečanosti biti uručena novčana nagrada, povelja i skulptura.

"Riječ je međunarodnoj godišnjoj poetskoj nagradi u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i BiH. Ova nagrada se dodjeljuje najboljem kandidatu za najbolje poetsko djelo objavljeno u prethodnoj godini na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u suradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem Društva pisaca u BiH i Fondacijom PEN Centra BiH", istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je početkom septembra ove godine donio Odluku o obrazovanju Odbora za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar.

Odbor za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar čini šest članova: Hadžem Hajdarević, Miro Petrović i Željko Ivanković su predstavnici Grada Sarajeva, Stevan Tontić predstavnik je Fondacije Mak Dizdar, Amir Brka, predstavnik Udruženja Društva pisaca u BiH i Ferida Duraković, predstavnica PEN Centra u BiH.

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar, književnik Hadžem Hajdarević, je kazao da je od predloženih 20 naslova, izbor sužen na pet koji su poredani prema abecednom redu prezimena njihovih autora. Dodao je da je Odbor odnosno Žiri zadužio istaknute autore iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH da selektiraju iz svojih sredina po pet naslova.

"Simbolično je što se ova pres-konferencija održava na današnji dan, 17. oktobar kada je rođen did Mak koji bi danas napunio 95 godina", naglasila je članica Odbora, Ferida Duraković. Što se tiče naslova, prema riječima Durakovićeve, radi se o pet različitih poetika, u kojima se može vidjeti kako se pjesnici nose sa tranzicijama u svojim sredinama i da li mogu da dostignu veliku poetiku Maka Dizdara.

"Važnost i ugled ove nagrade ne čini samo poezija i ime Mehmedalije Maka Dizdara već i činjenica da je iza nje stao Grad Sarajevo, glavni grad BiH sa gradonačelnikom Behmenom", istaknuo je član Odbora Željko Ivanković.

Jedan od osnivača Fondacije Mak Dizdar, publicista i Makov sin Enver Dizdar je kratko kazao: "Dovoljno sam sretan da ne mogu ništa sada reći".