Budimpešta
0

Pet bh. kandidata za međunarodnu skrining konferenciju

Sarajevo-x.com
Namik Kabil (Foto: Sarajevo-x.com)
Namik Kabil (Foto: Sarajevo-x.com)
Bh. nacionalni koordinator INPUT-a (Iinternational Public Television) Milan Trivić kandidovao je pet TV emisija iz Bosne i Hercegovine za međunarodnu skrining konferenciju - Budimpešta 2010.

Bh. kandidati su: film Namika Kabila "Vjernici" (Mediacentar, Sarajevo), Igor Požgaj i "Škola života" te Branko Lazić - "Dobrovoljno mrtav" (RTRS), a tu su i dvije međunarodne koprodukcije BHT1: Marine Andree - "Sevdah" i Nedim Lončarević - "Tunel, tajna opsade Sarajeva".

INPUT je najveći međunarodni forum javnih servisa iz cijelog svijeta koji se bori za veću konkurentnost javne u odnosu na komercijanu televiziju. Uz podršku Goethe-Instituta TV industrija BiH, koja proizvodi programe za javni servis, prvi put se uključila u INPUT.

"Ovo je veoma značajan korak. BiH postaje dio svjetske inovativne produkcije ali i obrnuto, najbolje i najzanimljivije ideje iz svijeta preko INPUT-a otvaraju put do vaše zemlje", kaže Petra Raymond, direktorica Goethe-Instituta u BiH i ističe da bi lično bila presretna ukoliko bi bar jedan od BH kandidata ušao u finalni program u Budimpešti.

Milan Trivić ističe da je ove godine posebno teško ući u 'finale' jer je program konferencije reduciran sa sedam na pet dana, a prijavljeno je preko hiljadu različitih TV programa iz cijelog svijeta.

"INPUT nije festival i nema nagrada", ističe Trivić. "Za INPUT su zanimljive nove ideje, svježe teme i inovativan pristup produkciji. Mislim da među našim kandidatima ima programa koji mogu zadovoljiti kritierije internacionalne selekcije na čijem čelu je Francois Smit."

Međunarodna selekcija za ovogodišnji INPUT će se održati od 4. do 12. februara u Hilversumu (Holandija) a domaćin je javni servis te zemlje.