Kultura
0

Performans Zane Marjanović ''8.372...'' u Kamernom teatru 55 10. jula

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, 10. jula u Kamernom teatru 55 bit će održan performans Zane Marjanović ''8.372...'' u kojem će učestvovati veliki broj sarajevskih glumaca.

Pokrovitelji projekta '' 8.372...'' su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Uprava Grada Sarajeva, tako da će performans u organizaciji SCCA /PRO.BA biti snimljen profesionalnom kamerom i tonskom opremom kako bi se napravila video i audio dokumentacija.

Autor Projekta Zana Marjanović je kazala danas na konferenciji za medije da je izvedba u stvari ''ritualni peformans o kolektivnom pamćenju''.

''To je u stvari rekvijem koji stvaraju glasovi glumaca dok broje žrtve genocida u Srebrenici. Ideja projekta je da iza svakog izgovorenog broja stoji čovjek kojem se suprotstavlja broj bez identiteta koji on danas postaje. Na taj način nastojimo spojiti prošlost i sadašnjost'' poručila je ona. Performans je izveden u Kamernom teatru 55 i prošle godine, kada ga je izvodilo 18 glumaca. Ove godine broj izvođača se povećao na 44.

Koncipiran savršeno jednostavno, kao višeglasno brojanje od 1 do 8.372, performans je trajao u prošlogodišnjoj izvedbi pet i po sati, demonstrirajući i na tom nivou veličinu i monstruoznost tog zločina.

Predstavljen je i plakat koji će biti postavljen na deset lokacija u Sarajevu, a koji je uvertira za ono što će građani moći vidjeti u Kamernom teatru 55. Plakat je napravljen tako da ostavi jak vizuelni dojam.

''Plakat će biti osvjetljen po noći tako da će i u kasnim satima prenositi posthumnu iluminatornu poruku ljudima koji ga gledaju, dok će tokom dana ljudi u njemu vidjeti svoj odraz pored brojeva, što bi ih trebalo natjerati da razmisle više o 11. julu'', poručio je dizajner vizuelnog identiteta performansa Ivan Hrkaš.

Postoji ideja internacionalizacije projekta, tako što bi se narednih godina održavao u gradovima regiona i Evrope.

Performansu Kamernom teatru 55 počinje 20 sati, a bit će završen u ranim jutarnjim satima. Ulaz je besplatan i nije vremenski ograničen, a svi građani su pozvani da dođu i obilježe dan stradanja Srebreničana.