Kamerni teatar 55
0

Performans Zane Marijanović "8.372..."

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sceni Kamernog teatra 55 glumica Zana Marijanović, u saradnji s grupom svojih kolega, premijerno će večeras izvesti performans "8.372…" i time obilježiti Dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Riječ je o njenom autorskom radu čiji naziv ukazuje na zvanični broj žrtava srebreničkog genocida. Predstava će biti izvedena u 20.00 sati.

"Koncept ove predstave je - uđi i izađi. Tačnije, publika će na scenu ulaziti u intervalima i svako će moći da izađe kada poželi. Samim tim, na predstavu se može doći kada ko želi, dakle ne nužno u 20.00 sati, jer će performans trajati do ponoći", kazala je Marijanović za Fenu.

Ona nije htjela otkriti detalje performansa, naglašavajući da on govori sam za sebe. Uvjerena je da "će svima biti jasno o čemu je riječ kada uđu u teatar".

"Stoga je objašnjavanje ovog performansa suvišno, jer se radi samo o doživljaju publike samim otvaranjem vrata, ulaženjem na scenu i slobodnim izlazom", kazala je, dodavši da je proces priprema za performans bio jako zahtjevan.

Kratko je prokomentirala da je govor o Srebrenici i počinjenom zločinu 11. jula 1995. godine njena lična potreba.

U performansu će, uz Zanu Marijanović, učestvovati i glumci Dragan Jovičić, Alija Aljević, Mirza Tanović, Maja Salkić, Amra Tanović, Gordana Boban, Lana Stanišić, Senad Alihodžić, Boris Ler i mnogi drugi.