Kultura
561

Performans "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova" kao nada za bolje sutra u svijetu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Latinskoj ćupriji u Sarajevu večeras je netom prije ponoći u prisustvu brojnih građana održana izvedba muzičko-scenskog performansa "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova", koji je priređen u okviru cjelodnevnog programa obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.

Kako prenosi reporter Klix.ba, događaju prisustvuje više stotina građana iz Sarajeva, BiH, ali i drugih zemalja svijeta. Umjetnici se smjenjuju, a publika aplaudira.

"Ovo je istinski spektakl", kazala nam je jedna građanki Sarajeva koja prisustvuje performansu. Naš reporter izvještava da se performans, kojim su mnogi oduševljeni, nastavlja dugo u noć. Umjetnici se smjenjuju na sceni.

Reporteri javljaju da je Šaban Šaulić sat nakon ponoći zapjevao svoju poznatu pjesmu "Vjerujem u ljubav", nakon čega je na Dino Merlin izašao na scenu i pjevao "Je l' Saraj'vo gdje je nekad bilo".

Podizanjem velikog srca tokom muzičke izvedbe Šaulića i Merlina, iz Sarajeva je poslana poruka mira i ljubavi, za stoljeće mira nakon stoljeća ratova.

Ovaj je događaj izvodi više od 300 učesnika iz 12 zemalja - Srbije, Hrvatske, Francuske, Belgije, Italije, Turske, Rusije, Rumunije, Moldavije, Slovenije, Velike Bitanije i BiH. Većina njih su umjetnici, muzičari, pjevači, glumci i plesači te učenici osnovnih škola. Uz istaknuta imena iz ovog miljea, nastupili su i mladi umjetnici.

Reditelj ovog događaja Haris Pašović prethodno je istaknuo za Agenciju Fena da je riječ o multidisciplinarnom spektaklu koji uključuje integrirani ples, dramu, muziku, pjevanje, horsko pjevanje i video.

"To je kompleksno muzičko-scensko djelo i priča o običnom čovjeku kojeg istorija vodi različitim tokovima. Ono će prenijeti poruku iz Sarajeva za građane BiH i cijeli svijet - poruku za novi početak, te želju za mirom i berićetom u 21. stoljeću. Želimo poručiti da nakon sto godina ratova treba uslijediti sto godina mira", kazao je on.

Među brojnim izvođačima koji će nastupiti su i Dino Merlin, Šaban Šaulić, Eldin Huseinbegović, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Kubanjski kozački hor iz grada Krasnodara u Rusiji, operski pjevač Nicolas Simea iz Pariza, klapa Cambi iz Kaštela, balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, plesni centar Tala iz Zagreba, te duhački kvartet iz Sarajeva.

U spektaklu igraju Alma Prica, Selma Ergeč, Aisa Maiga, Uroš Mladenović, Vladimir Maksimović, Aleksandra Pejić, Kristina Jevtović, Una Đelosavljević, Rijad Gvozden, Aleksandra Belošević, Nikolina Spasić, Davor Golubović, Uglješa Spasojević, Milan Novaković i Tatjana Mateša.

Radionice u Maglaju i Sarajevu napravile su scenografiju koju su kreirali sarajevski arhitekti Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dok je dizajnerica svjetla bila Barbara Mugnai iz Firence.

Nekoliko malih tvornica u Sarajevu šile su kostime Vanje Ciraj i Irme Saje. Muziku su komponirali Dino Šukalo i Danijel Žontar, a izbor pjesama napravio je Haris Pašović.

Produkciju je radio East West Centar, dok je projekt finansirala Evropska unija.