Kultura
91

Performans "Sarajevski atentat" dočarao modni stil u BiH iz Prvog svjetskog rata

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je sinoć održan modno-scenski performans Sarajevski atentat sa garderobom iz perioda 1914-1918. godine. Ličnosti iz javnog života nosili su odjeću iz perioda kada je počeo Prvi svjetski rat i dočarali kako je prije 100 godina izgledala modna scena.

Odjeću su nosili glumci Narodnog pozorišta, baletni umjetnici, televizijski voditelji, modeli te članovi Shakespeare's Drama Kluba sa odsjeka za anglistiku Univerziteta u Sarajevu.

Modni stil koji su predstavili na platou ispred Narodnog pozorišta pokazao je koliki je utjecaj ostavio period vladavine Austro - Ugarske na BiH. Također, modnim performansom dočarali su kako je izgledao dan atentata na Austro-Ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu. Raskošne haljine napravljene od finih materijala i u različitim bojama glavna su modna karakteristika žena iz tog perioda. Muškarci su nosili hlače, prsluke i specifične vojne uniforme.

"Putem Modnog performansa - 100 godina 'Sarajevski atentat'- imamo mogućnost široj javnosti u regionu i Evropi predstaviti modu iz perioda 1914.-1918. te poslati poruku mira i istaknuti bogate kulturne, historijske i turističke vrijednosti grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine", saopćili su organizatori.

Modno - scenski performans "Sarajevski atentat" održao se u suorganizaciji Udruženja za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta (UPKTUS) – Spiritus i Udruženja za podsticaj

kulture i sporta (UPKIS) – Profesional.