Kultura
336

Performans "Helem nejse" oduševio publiku: Društveni problemi kroz smijeh do suza

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Kamernom teatru 55 sinoć je održana predstava "Helem nejse" u okviru zatvaranja Festivala "Dani Jurislava Korenića". Riječ je o "predstavi" za djecu i odrasle koja je nastala iz radio emisije "Helem Nejse - rejdio šou".

U predstavi glume Stihomir Klepić, Čika Gagara i Edis Bilić, a režiju je radio Irfan Avdić. Publika je bila oduševljena i sve je nagradila dugotrajnim aplauzom, te glumce vraćala na scenu nekoliko puta.

Helem Nejse - rejdio šou je emisija kolažnog karaktera koja se emituje uživo. Kroz svoju emisiju tematizira društvene probleme i stihije, tabue i sve one apsurdne vijesti i događaje kojima svjedočimo svaki dan, bilo u neposrednom okruženju ili posredstvom novih medija i društvenih mreža. Takva je i predstava kojom su nasmijali publiku do suza.

"Predstava je osvrt na trenutnu situaciju u BiH, Evropu, Africi i Čileu. Zadovoljan sam reakcijom publike, sala je bila prepuna što je iznad mojih očekivanja. Uživali su i smijali se, a tema je bila strah. Predstava je prošla u tonu fizioloških potreba - publika se piala od smijeha, a mi smo se usali od straha", rekao je Admir Čular zvani Čika Gagara koji je voditelj radio emisije, glumac, producent i muzičar.

Stihomir Klepić je kazao kako je ovo predstava za mlade i odrasle, a posebno za publiku od 14 do 25 godina koji su ciljna grupa njihove radio emisije.

"Ovo je predstava koja njima nudi ono što razumiju, hoće i žele i bavi se srednjom školom i fakultetom. Izrodila se iz radio emisije, sad smo završili drugu sezonu i nadamo se da ćemo je raditi do kraja života. Predstavu smo napravili na poziv Emira Hadžihafizbegovića i Abdulaha Sidrana. Doveli smo novu publiku u pozorište koja se možda i malo boji pozorišta jer se ono ne bavi njima", kazao je Klepić.

Režiser Irfan Avdić kazao je kako je predstavu donijela noava generacija koja na svoj unikatan način ukazuje na društvo i prikazuje svijet onakav kakav jeste bez šminke.

"Sreća da se okupilo 9-10 mladih momaka koji su odrastali u istom svijetu i znaju gdje su njegove rupe i prljavština koja se nespretno gura pod tepih, a onda djeca koju ostave samu naprave zijan i zapravo pokažu koliko je sve to na krhkim nogama. To je ono što smo spremili - zijan", rekao je Avdić.

Ovom predstavom zatvoren je Festival "Dani Jurislava Korenića".