Kultura
0

Performans Envera Hadžiomerspahića u Splitu

Sarajevo-x.com
Nakon predstavljanja u Banjoj Luci, Veneciji, Sarajevu i Reggio Emiliji, Manifest Poruke iz Sarajeva autora Envera Hadžiomerspahića stigao je i u Split, gdje je predstavljen u programu "Dopust" – Dani otvorenog performansa u Splitu.

"Dopust" je druga po redu manifetacija otvorenog performansa u Splitu koja se kreće u festivalskom smjeru. U mjesecu aprilu, protekle godine, organiziran je prvi put susret performera, DJ-eva, teoretičara, umjetnika, profesora i studenata iz Hrvatske. Ovogodišnji festival ima internacionalni razmjere. Od 20. do 26. aprila, događanja koja su se zbivala na nekoliko atraktivnih lokacija u Splitu su okupila autore koji djeluju u različitim umjetničkim medijima širom Evrope.

Organizatori su pozvali Envera da predstavi svoj video-performans izveden u spotu "My Music", sa posljednjeg albuma sarajevske grupe Sikter. Spot "My Music" je napravljen 2005. i bio je više mjeseci emitiran na televizijskim stanicama u Bosni i Hercegovini i regionu. 2006. godine dobio je nagradu Davorin za najbolji spot te godine. Enver u ovom spotu objedinjuje različite oblike pokreta tijela na ritam muzike grupe Sikter: ples, hula-hop i yoga.

Sve vrijeme trajanja jednosatnog performansa, Enver je u plesnom prostoru splitskog Akvarijuma vrtio hula-hop, a na tri zidne površine projicirani su naizmjenično spot "My Music", te dijagrami i poruke Manifesta. Organizator je u toku performansa svim posjetiteljima uručio prvu poruku Manifesta: Čovjek je rođen da voli i da bude voljen / Ljubav i dobrota su ljepota života.