Kultura
0

Performans "Charlama. Strah od pitke vode" Jusufa Hadžifejzovića

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, 21. augusta, ispred Muzeja “Sarajevo 1878-1918. godine”, depandansa Muzeja Sarajeva (nekadašnjeg Muzeja “Mlade Bosne”) renomirani bosanskohercegovački i internacionalni umjetnik Jusuf Hadžifejzović izvest će performans pod naslovom "Charlama. Strah od pitke vode".

Dokumentacija ovog performansa će u mjesecu septembru biti izložena u prostoru Muzeja “Sarajevo 1878-1918. godine” u okviru projekta “Umjetnost svijeta u Sarajevu”, kojim Ars Aevi promoviše djela prestižnih svjetskih umjetnika osnivača Kolekcije Ars Aevi u prostorima grada Sarajeva, u kontekstu programa “Kanton Sarajevo – Evropski region 2006. godine».

Jusuf Hadžifejzović rođen je u Prijepolju 1956. godine. Studirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti, a zatim je u Dizeldorfu završio i postdiplomski studij na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od pokretača projekta “Jugoslovenska dokumenta”, izložbi i sarajevskog bijenala savremene umjetnosti, koje je, u 1980-tim godinama, sarajevsku scenu savremene umjetnosti iznijelo u fokus pažnje nekadašnje jugoslovenske i međunarnodne umjetničke zajednice. Predstavljajući svoja djela, a posebno performanse i “depografije” koji dominiraju njegovim opusom u posljednjim godinama, Hadžifejzović je učestvovao u velikom broju najznačajnijih međunarodnih izložbi savremene umjetnosti, u prostorima od Berlina i Atine, do Istanbula, Moskve i Johanesburga. Bio je u selekciji Ars Aevi u izložbi prvog Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003. godine.

[SLIKA]1[/SLIKA] Jusuf Hadžifejzović

Hadžifejzović je jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja savremene umjetnosti. Nakon venecijanske izložbe, Ars Aevi je 2003. godine priredio njegovu veliku samostalnu izložbu «Depografija strašila» u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Ostvarujući kontinuitet saradnje sa umjetnikom, u 2006. godini Ars Aevi realizira ovaj novi projekat uz podršku Muzeja Sarajeva.

Više informacija možete dobiti na: [email protected].