Kultura
0

"Pepeljuga" za Dan plesa u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
Povodom 29. aprila, Međunarodnog dana plesa u Narodnom pozorištu upriličena je pres konfrencija na kojoj su o značaju ovog dana govorili Edina Papo, direktorica Baleta i Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta.

Edina Papo je rekla da će sutra sa scene Narodnog pozorišta biti upućena najbolja poruka povodom Dana plesa, bit će izvedena baletna predstava "Pepeljuga" koja se odnedavno nalazi na repertoaru kuće na Obali.

Međunarodni dan plesa obilježava se 29. aprila promocijom svih vrsta plesa, a promovira ga UNESCO-vo Međinarodno vijeće plesa (CID - International Dance Council). Ovaj dan je prvi put predstavljen 1982. godine, predložen od strane Pyotra Guseva a obilježava se na dan rođenja Jeana Georgesa Noverre (1827.- 1810.), francuskog plesača i učitelja baleta.

Svake godine bude upućena i Poruka povodom Svjetskog dana plesa. Ove godine poruku je uputila Gladys Faith Agulhas, a Edina Papo je pročitala na pres konferenciji.

"Duh plesa nema boje, nema određeni oblik ili veličinu. On obuhvaća moć ujedinjenja snage i ljepote koji se nalaze u nama. Svaka rasplesana duša, mlada, stara, osoba koja živi s nekim nedostatkom, stvara i preobražava ideje u pokretnu umjetnost koja mijenja život. Ples je zrcalo koje odražava nemoguće koje je učinjeno mogućim. Svi ga mogu dotaknuti, čuti, osjetiti i doživjeti. Zvukovi iz naših srca i duše naš su ritam, svaki naš pokret otkriva povijest svijeta.To je element u kojem ljudski duh može obuhvatiti krajnju Slobodu. Uvijek kada nam se dotaknu ruke, dogodi se nešto lijepo, ono čega se duša sjeća, tijelo oslikava pokretom. Ples je stoga ljekovita snaga dostupna svima, Vi ste moje oči, a ja sam vaša stopala. Slavite međunarodni dan plesa, svoju strast za plesom upotrijebite da jedni druge izliječite. Ujedinite vašu plesnu zajednicu, i što je najvažnije, budite Najbolji što možete biti Sami po Sebi. Svi se možemo ujediniti kroz snagu i duh plesa", stoji u poruci.

Gladys Faith Agulhas potječe iz Južnoafričke Republike, bavi se plesom, poučavanjem plesa i koreografijom. Nastupa, drži predavanja i vodi integrirane radionice u Švicarskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer u svojoj poruci povodom Međunarodnog dana plesa između ostalog poručuje da je igra najčudesniji i najljepši derivat čovjekovog unutarnjeg vibrata.