Koncert za djecu
0

"Peća i vuk" u Narodnom pozorištu

Sarajevo-x.com
Sarajevska filharmonije će 27. februara 2009 godine premijerno izvesti simfonijsku bajku za djecu "Peća i vuk" kompozitora Sergeja Prokofjeva u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 18 sati.

Zadovoljstvo nam je da našim najmlađim sugrađanima, djeci predškolskog i školskog uzrasta, pružimo nešto novo, edukativno, lijepo i zabavno, poručuju iz filharmonije. Uz dirigenta Samru Gulamović, glumca-naratora Marija Drmaća i orkestra Sarajevske filharmonije djeca će uživati u muzici koju nemaju priliku svakodnevno slušati.

Simfonijska bajka "Peća i vuk" je djelo sa kojim se djeca svih većih svjetskih centara susreću još od 1936. godine, gledaju i slušaju na scenama svojih pozorišta.

Zanimljivu i duhovitu priču o hrabrom dječaku Peći koji uz pomoć životinja i lovaca uspijeva uhvatiti zločestog vuka i smjestiti ga u zoo vrt, kompozitor nas vješto uvodi u čudesni svijet orkestra. Uz pomoć lajtmotiva djeca uče povezati zvuk instrumenta sa određenim likom. Tako svaki instrument predstavlja neku životinju: mačku predstavlja klarinet, ptičicu flauta, patka obou, vuka rog, djeda fagot, a samog Peću gudači...

Ova simfonijska bajka u svijetu je doživjela veliki broj ekranizacija i izvedbi među kojima je i animirana verzija Walta Disneya. U ulozi pripovjedača izmijenila su se mnoga popularna imena iz svijeta filma, muzike i politike kao što su Leonard Bernstein, Sophia Loren, Sean Connery, Patrick Stewart, David Bowie, Sting, Bill Clinton, Mihail Gorbačov.

Ako vas zanima hoće li i ovoga puta mali i hrabri Peća uspjeti uhvatiti zlobnog vuka dođite 27. februara i 20. marta 2009. godine (repriza) u Narodno pozorište Sarajevo u 18 sati.

Informacije i rezervacije

Tel/fax: 033/ 55 00 70 ili putem mail-a: [email protected]; [email protected]

Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta svaki radni dan u terminima od 9 do12 i od 16 do 19 sati.