U Zenici i Sarajevu
1

"Patriotic Hypermarket" na Modulu Memorije 2012

Klix.ba
U organizaciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS u subotu, 21. aprila, od 19 sati i 30 minuta na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici će biti izvedena predstava Dine Mustafića "Patriotic Hypermarket" prema tekstu Jetona Neziraja i Milene Bogavac.

Noć poslije, u nedjelju, 22. aprila, ova predstava nastala u produkciji Heartefact fonda i Bitef teatra će biti izvedena u okviru Modula Memorije 2012 na sceni SARTR-a od 20 sati. Inače, "Patriotic Hypermarket" je predstava odabrana da krajem maja gostuje na jednom od najboljih savremenih festivala u Evropi – Vie festivalu u Modeni.

Predstava je nastala na bazi intervjua Srba i Albanaca o njihovom sjećanju na srpsko-albanske konflikte, koju izvode glumci i glumice iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane: Ema Andrea, Slobodan Beštić, Kuštrim Hodža, Dubravka Kovjanić, Milutin Milošević i Bajruš Mjaku. “Politika je trgovina onim što nema cijenu. 'Patriotic Hypermarket' govori o nama, kao o kupcima za sve ono što je uvijek smatrano neprocjenjivim”, rekla je o predstavi dramaturginja Milena Bogavac.

Objašnjavajući da ga je posjeta Muzeju genocida u Kigaliju, koji je sadržavao informacije o genocidu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu u jednoj maloj prostoriji, inspirirala da se bavi ovom temom, Jeton Neziraj za ovu predstavu kaže: "'Patriotic Hypermarket' je samo jedna 'mala prostorija' rata, sukoba i besmislene albansko-srpske mržnje. Jedna mala prostorija koja treba da nas podsjeti na prošlost i da nas osvijesti za budućnost"

Inače, ova predstava, koja je premijerno izvedena u oktobru 2011. u Beogradu, krajem maja će gostovati na festivalu VIE, na kojem će brojne produkcije imati svoje italijanske premijere međunarodnih umjetnika. Tako će se uz Dinu Mustafića svojim ostvarenjima predstaviti svjetska teatarska imena kao što su Eimuntas Nekrošius, Ivo van Hove, Pascal Rambert, Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Lisbeth Gruwez, Nabih Amaraoui i Matthieu Burner, L’Eolienne.

Ulaznice za izvedbu u subotu 21. aprila u Zenici svi zainteresovani mogu nabaviti na blagajni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, dok je za izvedbu u nedjelju 22. aprila ulaznice moguće rezervirati i na brojeve telefona MESS-a 033/ 200-392 i SARTR-a 033/ 664-070 i 061/ 434-846, a potrebno ih je preuzeti najkasnije pola sata prije početka predstave.