Trebaju li nam institucije kulture?
0

Pašović: Za rukovodioce dovesti moderne menadžere

FENA
"Kulturna politika u BiH: trebaju li nam državne institucije kulture" naziv je diskusije koju je sinoć u Art kinu Kriterion organizirao Sarajevski otvoreni centar u saradnji s fondacijom Heinrich Boll Stiftung.

O ovoj važnoj temi, u svjetlu aktuelnih dešavanja s institucijama kulture u Sarajevu, posebno sedam institucija od državnog značaja od kojih su neke već zatvorile vrata za javnost zbog neriješenog statusa, govorili su reditelj Haris Pašović, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu Saša Madacki i zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Haris Pašović je ponovio raniji stav da, pored države koju treba motivirati da pokloni dužnu pažnju zaštiti kulturnog stvaralaštva i naslijeđa, najveću odgovornost za propadanje tih institucija snose njihovi rukovodioci.

"Rukovodioci tih institucija su svojim neradom doveli do njihovog zatvaranja. Zatvaranje tih institucija se može shvatiti ako se ti rukovodioci povuku i da na njihova mjesta dođu ljudi koji znaju voditi takve institucije. Cijela BiH mora imati korist od ovih institucija i njihovih zbirki", kazao je on.

Pašović također smatra da je za rukovodioce institucija kulture potrebna edukacija za moderne menadžere, ali i identificirati one osobe koje već imaju takva znanja i pozvati ih da vode muzeje, biblioteke, arhive i druge institucije ovog domena.

Denisa Sarajlić-Maglić je naglasila da Ministarstvo civilnih poslova BiH ima ograničena ovlaštenja u ovoj oblasti, te da je posebno nadležna za koordinaciju entitetskih politika u oblasti kulture, te saradnju s međunarodnim institucijama.

"U narednom periodu ovo će ministarstvo poseban fokus imati na otvaranje dijaloga između vladinih i nevladinih institucija kulture i uključenje akademskog kadra u osmišljavanje razvojne kulturne strategije", istaknula je ona.

Posebno je naglasila da je svjetski trend razdvajanje poslovnog i umjetničkog aspekta djelovanja institucija kulture, na šta će se fokusirati ovo ministarstvo u daljem radu.

Da se u 21. vijeku mijenja paradigma i koncept hramova znanja smatra Saša Madacki, naglašavajući da muzeji i galerije nisu više jednostrani tumači naslijeđa koje čuvaju, već mjesta diskusije i razgovora o baštini.

Također je naglasio važnost vraćanja ovih institucija u obrazovni sistem. Podvukao je i da se u svijetu ovakve institucije iz državnog budžeta finansiraju od 80 do 90 posto, što pokriva njihove osnovne funkcije, te da se fokus treba staviti na preostalih oko 20 posto novca koji one trebaju zaraditi vlastitim radom.