Sesija Kruga 99
0

Pašović: Više novca za kulturu omogućit će razvoj talenata

FENA
Haris Pašović
Haris Pašović
Režiser i direktor East West centra Haris Pašović pozvao je danas nosioce svih nivoa vlasti da u budžetima za narednu godinu planiraju više novca jer je to preduvjet za razvoj kulture, a mladima će omogućiti da razvijaju svoj talent.

"To nam je neophodno da bismo mogli, prije svega djelovati unutar države, da mlade ljude obavijestimo koje su sve dobre mogućnosti za njih u BiH i regionu i da bismo imali sliku o BiH kao civiliziranoj i evropskoj državi", navodi Pašović. Na redovnoj tribini Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Čemu kultura" Pašović navodi da rasposloživi podaci pokazuju da je u periodu od 2007. do 2011. godine budžet za kulturu smanjen na federalnom nivou 68 posto i pored zalaganja za tu oblast tadašnjeg resornog ministra Gavrila Grahovca.

Istovremeno, u Kantonu Sarajevo u 2008. godini iznos novca iz budžeta namijenjenog za kultura smanjen je za više od 30 posto što je oko deset miliona KM. Slična situacija je, kaže, i u Republici Srpskoj. Kaže da sve to onemogućava rad institucija kulture, a s druge strane nezavisna produkcija kao najvitalniji dio kulture u BiH pod konstantnim je pritiskom.

"Onemogućeni smo za rad, bilo da je u pitanju teatar, film, vizuelna umjetnost, muzika ili bilo koji drugi vid umjetnosti što je lice ove države", kaže Pašović. S ponosom ističe da BiH ima mnogo mladih i darovitih ljudi koji treba talent da uposle u našu zajedničku korist, ali i da to neće biti moguće ukoliko se nastavi s trendom smanjenja novca iz budžeta za potrebe kulture koja su i onako minimalna.

On je osudio napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, te naglasio da će biti potrebno "dosta vremena i napora da podsjetimo svijet da to nije BiH."