Kultura
55

Panel diskusija, performans i koncert Ramba Amadeusa za omladinski radio Active u Zenici

Piše: E. M.
Rambo Amadeus & Five Winettous će u Zenici 9. aprila održati koncert u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u sklopu projekta omladinskog radija Active iz Zenice.

Na dan koncerta, u Gradskoj biblioteci u Zenici sa početkom od 12 sati bit će organizovana i panel diskusija na temu prava djeteta kroz obrazovanje, kulturu i zabavu, a na diskusiji će učešće uzeti Rambo Amadeus, ugledni muzičari iz Zenice, kao i profesionalci iz oblasti prava djeteta.

Istog dana na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će održan performans kojim će mladi iz BiH i Srbije ukazati na problem velikog odljeva mozgova iz zemalja regiona.

"Važno je napomenuti da će u organizaciji fundraising kampanje učestvovati i 16 mladih ljudi iz Niša. Oni će u sklopu projekta Zeniš, koji je podržala fondacija Schuler Helfen Leben, raditi na organizaciji kampanje, ali će i performansom na gradskom trgu u Zenici ukazati na problem velikog odljev mozgova iz regiona", kazao je predstavnik Radija Active Aldin Vrškić.

Cijela kampanja uvrštena je u 21. Međunarodnu kulturnu manifestaciju Zeničko proljeće, a ulaznice za koncert je moguće kupiti na biletarnici Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Rambo Amadeus je crnogorski muzičar i multimedijalni umjetnik. U svojoj diskografiji posjeduje 28 muzičkih albuma izdatih za renomirane izdavačke kuće iz regiona i šire. Pored muzičkog stvaralaštva koje mu je donijelo niz veoma bitnih priznanja i nagrada, poznat je i po svom djelovanju u svijetu poezije i glume. Kao muzičar je 2012. godine nastupao na Eurosongu, gdje je bio predstavnik Crne Gore.

Poznato je i njegovo djelovanje u borbi za ljudska prava, što potvrđuje i njegov angažman ambasadora dobre volje UNICEF-a za Crnu Goru.