49. teatarski festival
0

'Pakao na zemlji' otvara ovogodišnji MESS

Sarajevo-x.com
Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare danas je u Sarajevu predstavljen program festivala MESS koji će se održati od 16. do 26. oktobra 2009. Najavljeno je da će festival MESS pozorišnoj publici ponuditi 26 predstava iz 13 zemalja, koje će se ove godine predstaviti u 4 festivalska programa (World, Mittel, Children i festivalske premijere).

Na svojoj prvoj konferenciji direktor festivala Dino Mustafić je izrazio svoju solidarnost sa pozorišnim radnicima u mostarskom Narodnom pozorištu i HNK-u i izrazio zabrinutost odnosom mostarskih gradskih i kantonalnih vlasti prema kulturi.

Direktor Festivala, Dino Mustafić, je najavio da će predstava Pakao na zemlji, njemačke trupe Dorkypark u režiji argentinske redateljice Constanze Macras otvoriti ovogodišnji Festival.

Ističući neke od predstava koje će sigurno oduševiti publiku MESS-a, Mustafić je najavio ostvarenje mađarskog reditelja Mandruszo Kornela “Led”, kao izuzetno “šokantnu i kontroverznu”, te najavio jedno od sigurno najbolji teatarskih ostvarenja ovogodišenjeg MESS-a, predstavu “Izabelina soba”, belgijskog reditelja Jan Lauwersa. Najavljujući predstave iz regiona, Mustafić je predstavu u koprodukciji Srbije i Nizozemske „Hoćemo li ikada biti ponovo sretni“ najavio kao jednu od „najsnažnijih teatarskih ostvarenja koja se bave pitanjima rata.“

Predstave koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, prema odluci selektora Primoža Beblera su: „Zvijer na mjesecu“ (Mostarski teatar mladih) Dine Mustafića (koja, prema pravilima Festivala u kompeticiji učestvuje samo u segmentu glumačkih ostvarenja), „Nora“ (East West Centar) Harisa Pašovića, te „Oblak od kamena – moja sjećanja“ (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka) Filipa Grinvalda.

Ministar kulture i sporta FBiH, Gavrilo Grahovac, izrazio je zadovoljstvo, što uprkos svim objektivnim okolnostima „imamo MESS kao jedan od najznačajnijih teatarskih regionalnih događaja“, te istakao kako je ovo za njega 46. MESS koji će sa zadovoljstvom pratiti.

Novinarima se obratio i direktor Narodnog pozorišta Mostar, Šerif Aljić, podcrtavajući ozbiljnost situacije u kojoj se našla institucija koja postoji 60 godina, te najavio dodatne aktivnosti kojim će se pokušati spriječiti njeno zatvaranje. U tom kontekstu, Dino Mustafić je naglasio „Nikad u Bosni i Hercegovini nije zatvorena ni jedna teatarska institucija. Nigdje u regionu to se nije dogodilo u proteklih 50 godina. MESS neće ostati samo na deklarativnoj podršci, nego ćemo primijeniti i sve druge raspoložive metode pritiska na nadležne vlasti da se spriječi ovaj anticivilizacijski čin.“

Među ostalim uvaženim teatarskim imenima koji stižu na ovogodišnji MESS su Paolo Magelli iz Italije („Večeras improviziramo“ – HNK Ivan pl. Zajec, Rijeka, Hrvatska), Ivan Popovski iz Makedonije („Vremena... godišnja doba“, Rusija), Jean Louis Martinelli (Medeja, Francuska) i drugi.