Kultura
13

Pahuljice Sarajevske zime Sinanu Alimanoviću, "Malom princu", Zemaljskom muzeju...

Klix.ba
Stručni žiri je dodijelio Srebrne pahuljice 29. Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2013. Umjetnost dodira.
U kategoriji muzike Srebrnu pahuljicu za najbolji koncert dobio je Sinan Alimanović sa solo pijanističkim koncertom "My Favorite Things".

U kategoriji vizuelnih umjetnosti nagrade za najbolje izložbe dobili su grčki fotografi za projekte "Phasma 2” i “Grčka u krizi”, te francuski slikari i skulptori Mile Terite, Sandrine Parrois i Monsta Julien Bagard za projekt “Spirit 2012”.

Srebrnu pahuljicu za književnost dobio je projekt saradnje Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke u BiH, pod nazivom "Irska književnost".

Nagrada za film dodijeljena je Sedmici japanskog filma.

U kategoriji teatra Srebrna pahuljica pripala je italijanskom teatru Teatro del Lemming, u izvedbi Hamleta (W. Shakespeare).

Kao najbolji plesni događaj izdvojen je španski flamenco show Café Cantante, u izvedbi Pedra Fernandeza i La Salli.

Kao najbolji program za mlade izabran je "Mali princ" (A. de Saint – Exupery ) u režiji Miroljuba Mijatovića, a u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Dječije, omladinske i lutkarske scene.

Za najznačajniji događaj izdvojeno je 125 godina Zemaljskog muzeja BiH u PSBIH, Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH.

Predsjednik stučnog žirija je prof. dr. Muhamed Dželilović, a ostali članovi stručnog žirija Asja Mandić - vizuelne umjetnosti, Višnja Bakalar - muzika, Edina Papo - ples, Nina Alihodžić – Hadžialić – književnost, Slaviša Mašić - film i video.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji otvaranja jubilarnog XXX festivala Sarajevo Sarajevska zima 2014. godine pod motom "Peace Art Freedom Festival" (PAFF).