Kultura
0

Ovogodišnji Sajam knjige u Sarajevu posjetilo više od 60.000 građana

Anadolija
Ovogodišnji Sajam knjige u Sarajevu, održan od 20. do 25. aprila, posjetilo je više od 60.000 građana.

"Prema očekivanjima i najavama ovo je bila još jedna uspješna kulturna manifestacija koju je, prema procjenama, posjetilo preko 60.000 posjetilaca. Održane su brojne promocije u Bosanskoj kući, promovirane su desetine novih knjiga domaćih i stranih autora, upriličena su druženja autora sa publikom. Oficijelni program završen je dodjelom sajamskih nagrada", saopćili su iz TKD Šahinpašić, koja je organizator Sajma.

Također, 28. Sajam knjige u Sarajevu organizirano je posjetilo više od 800 osnovnih i srednjih škola, univerziteta i biblioteka iz cijele BiH, a sve obrazovne institucije dobile su priliku da ujedno besplatno posjete Umjetničku galeriju BiH.

"Bogat program ponuđen je od strane zemlje partnera, Republike Turske, koja se na Sajmu predstavila najnovijim izdanjima najvećih turskih izdavača i autora, izdanjima objavljenim od strane bh izdavača uz potporu Ministarstva kulture Republike Turske, izložbom dokumenata i spisa sa Balkana iz vremena Osmanskog carstva, koncertom tradicionalne turske muzike u izvedbi Orkestra iz Burse, druženjima turskih i bh. izdavača i drugog", poručili su iz TKD Šahinpašić.

U izdavačkom programu TKD Šahinpašić realizirano je 30 novih izdanja, od kojih je sedam novih djela domaćih autora.

"Sva djela uspješno su prezentirana sajamskoj publici i posebno zadovoljstvo nalazimo u velikom interesu publike za novim djelima bh. autora", poručuju iz ove izdavačke kuće.Već od naredne sedmice organizatori se okreću pripremama Sajma knjige 2017.

Intenzivirat će se pregovori sa zemljama koje su iskazale želju da budu partneri Sajma u narednom periodu. Posebnu zahvalnost uputili su Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske i programu TEDA, te pokroviteljima Sajma, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Uredu premijera Kantona Sarajevo.