Kultura
0

Ovogodišnji Future MESS donosi šest predstava

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Ovogodišnji Future MESS, program Međunarodnog internacionalnog teatarskog festivala MESS posvećen promociji mladih reditelja, donijet će šest predstava iz različitih zemalja koje će biti izvedene u okviru glavnog programa.

Selekciju programa je radila rediteljka Selma Spahić, koja je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasila da je ovogodišnji Future MESS konceptualno promijenjen u odnosu na prošlu godinu, te da će se ovaj put na različite načine baviti identitetom.

"Ove se godine Future MESS bavi mladim profesionalcima, podižući nivo programa na nivo profesionalnih predstava. Sve se predstave bave pitanjem identiteta iz različitih uglova, te dijelova svijeta", kazala je ona.

Publika će moći pogledati šest predstava - "The Title" iz Švicarske, "Nightmares of Silence" iz Irana, "Bezzette Stad" iz Belgije, "Menažerija" iz Hrvatske, "Dies Irae" iz Italije, te "Dit Is Mijn Vader" iz Holandije.

Spahić navodi da su priča o detektiranju antisemitizma, iransko-irački rat, istorija čovječanstva, te nemogućnost komunikacije verbalnim putem, samo neke od tema ovih komada.

U okviru Future MESS-a također će biti održan i MESS IYME Program, koji čini mrežu od devet festivala. Ovaj će program ponuditi tri predstave - "Translunar Paradise" iz Velike Britanije, "Wacht!" iz Holandije, te "The Planet" iz Grčke. Predviđeno je da se uvrste i jedna ili dvije predstave iz BiH.

Koordinatorica radionica koje su prateći program Future MESS-a Irma Armanović najavljuje da će one ove godine ugostiti izuzetno značajna imena teatarske scene, naglašavajući da je edukativni segment radionica ove godine postavljen na viši nivo s fokusom na mlade profesionalce i studente.

Na radionicama će učestvovati glumica iz Poljske Anna Zubrzycki, reditelj iz Mađarske Viktor Bodo, dramski pisac Goran Stefanovski iz Makedonije/Velike Britanije, te Rimini Protokoll iz njemačke kompanije Master class.

Da je program Future MESS pokrenut 2008. godine podsjetio je izvršni producent Festivala Nihad Kreševljaković, naglašavajući da već naredne godine nije održan zbog teške finansijske situacije Festivala. Ocijenio je da je ovaj program zamišljen u formi "festivala u festivalu".

Festival MESS bit će održan od 30. septembra do 9. oktobra.