Kultura
0

Ovogodišnje "Srce Sarajeva" za britanskog reditelja Mikea Leigha

FENA
Ovogodišnja Specijalna nagrada 12. Sarajevo film festivala (SFF) "Srce Sarajeva" bit će dodijeljena eminentnom britanskom filmskom i teatarskom reditelju Mikeu Leighu.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku u razvoju Sarajevo film festivala. Ona će Leighu biti dodijeljena 26. augusta na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Leighu, čiji opus uključuje filmove koji se smatraju remek djelima britanske i svjetske kinematografije, odaje se počast kao jednom od najbeskompromisnijih i najuspješnijih filmskih autora današnjice.

[SLIKA]1[/SLIKA] Mike Leigh

Pet puta nominiran za Oscara i trostruki dobitnik BAFTA nagrade, Leigh se može pohvaliti i velikim brojem priznanja najprestižnijih evropskih filmskih festivala. U svojoj kolekciji posjeduje nagradu za najboljeg reditelja na Cannes film festivalu 1993. za film "Naked", Zlatnu palmu za "Secrets and lies" te Zlatnog lava za najbolji film na Venecija film festivalu 2004. za film "Vera Drake".

Gost SFF-a je bio u nekoliko navrata. Godine 2002. Festivalski program "Tribute to" bio je posvećen upravo njegovom ostvarenju.