Kultura
27

Ovogodišnja Sarajevska zima posvećena "svim Don Kihotima u zemlji i šire"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U nedjelju, 7. februara, počinje 32. po redu izdanje festivala Sarajevska zima koje se ove godine održava pod motom "Duša umjetnika i duša grada". Festival će biti otvoren na Bijeloj tabiji u Sarajevu dvjema predstavama.

U ovogodišnjem izdanju Festivala učestvuju mladi umjetnici, studenti Likovne akademije koji će na različitim lokacijama u gradu praviti skulpture. Skulpture će biti postavljene na Ferhadiji, na Baščaršiji, u Štrosmajerovoj ulici, na trgu kod Narodnog pozorišta i na trgu kod Katedrale.

"Taj dan, kad u 13 sati krene ceremonija sa Bijele tabije, bit će praćena najvećim horom koji smo ikada vidjeli u BiH, horom koji je glas grada, duša naroda, jedan antički odgovor na ono što jeste priča o Hamletu i Don Kihotu. To je ono što ćete doživjeti na ulicama, ono što ćete vidjeti u galerijama i svaki trenutak te nedjelje bit će poziv na interaktivno uključenje. Sa skulptorima možete vajati skulpture, možete se uključiti u hor...", kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

U Festivalu će učestvovati i fotografi Milomir Kovačević Strašni, Ivo Rajić, Dejan Vekić i Haris Begić koji će predstaviti grad Sarajevo "u svjetlu i ozračju pahuljice Sarajevske zime Čede Kostovića".

Ključni događaj na Festivalu će, prema riječima Ibrahima Spahića, biti gostovanje kratkih filmova iz Indije, Njemačke, Filipina, Irana, Japana i još 21 zemlje, a filmovi će biti prikazani u Cinema Cityju i na akademiji Scenskih umjetnosti.

Što se pozorišne umjetnosti tiče, na Festivalu će biti izvedena predstava "Hamlet" koja dolazi iz državnog teatra iz Ankare, potom predstava Mestnog gledališča ljubljanskog te predstava Skopskog teatra.

Kad je riječ o baletu i plesnom programu, u Narodnom pozorištu će biti odigrane predstave iz deset različitih zemalja, a program za djecu i lutkarske predstave će se moći gledati u Pozorištu mladih. U SARTR-u će pak, prema Spahićevim riječima, biti izvedene predstave koje ovo pozorište priprema kao praznik teatarske umjetnosti.

Sarajevska zima je ove godine posvećena jubileju obilježavanja 400 godina od rođenja Shakespearea i Cervantesa.

"Don Kihot se borio da nastavi sanjati, a na tom putu se suočava s vjetrenjačom, koja će biti glavni simbol na Bijeloj tabiji, simbol svih Don Kihota u našoj zemlji i šire. Hamlet i Don Kihot na neki način sudbinski govore o Bosni i Hercegovini", poručio je Spahić.