Otvaranje 7. februara
0

Ovogodišnja "Sarajevska zima" pod motom "Šta sad?"

FENA
Press konferencija Sarajevske zime (Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Press konferencija Sarajevske zime (Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Otvaranjem izložbe "Igre i igračke od prahistorije do danas" u Zemaljskom muzeju BiH 7. februara će od jutarnjih sati početi cjelodnevni program otvaranja 26. izdanja Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", koji će ove godine biti održan pod motom "Šta sad?".

Program otvaranja bit će popunjen sadržajima iz različitih vidova umjetnosti, kao što su različiti vizuelni i ulični projekti te druge izložbe, dok će centralna svečanost otvorenja Festivala početi u 19.15 sati na prostoru između Umjetničke galerije BiH i Škole primijenjenih umjetnosti.

Selektori festivalskih programa u više kategorija danas su na konferenciji za medije u Sarajevu predstavili izabrane sadržaje, najavivši da će se na ovogodišnjem festivalskom meniju naći iznimno bogata i kvalitetna ponuda.

Selektor dramskog programa Dragan Jovičić istaknuo je da je od 27 prijavljenih predstava izabrao njih pet, posebno izdvojivši komad "Hamlet ili Tri momka i djevojka", Teatarske laboratorije iz Bugarske te nastup rumunskih umjetnika.

Naglašavajući da se u odabiru programa vodila prvenstveno domaćim snagama, selektorica programa vizuelne umjetnosti Meliha Husedžinović najavila je učešće vrhunske bh. umjetnice Danice Dakić. Ona će na Festival dovesti umjetnike sa Weimar Bauhaus Univerziteta koji dolaze iz cijelog svijeta da predstave kreativnu radionicu "Citymap".

Izdvojila je i predstavljanje projekta "Međuprostor" Galerije savremene umjetnosti iz Banje Luke te projekta "Objektivno 1" Umjetničke galerije BiH, izložbu Ismara Mujezinovića "Restoran društvene ishrane", grupnu izložbu savremene umjetnosti autora iz 16 zemalja svijeta, te niz samostalnih likovnih projekata, instalacija i performansa.

Kada je riječ o muzičkom programu, njegova selektorica Alma Ferović od niza koncerata klasike, popa, rocka, jazza, folklora i drugih pravaca, posebno naglašava koncert Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Charlesa Ansbachera, Verdijev "Rekvijem" pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića povodom 35. godišnjice umjetničkog rada Ivice Šarića, te 50. izvedbu opere "Hasanaginica".

Naglasila je da će muzički program izvesti umjetnici iz Koreje, Austrije, Mađarske, Danske, Njemačke, Makedonije, Turske, Irana, Velike Britanije, Azerbejdžana i SAD-a.

Reditelj svečanosti otvaranja Festivala Nedžad Begović podcrtava da je osmišljavanje tog programa još u radnom procesu i razvoju ideja. Najavio je tek da će program biti održan na trgu "Alija Izetbegović", te dio na balkonu Doma Oružanih snaga BiH, uz brojne plesače, horove i učenike.

O učešću umjetnika svojih zemalja na Festivalu govorili su predstavnici Španske i Mađarske ambasade u BiH Gonzalo Louque i Csaba Felegyhazi, najavivši nekoliko značajnih programa, kao što su koncert sefardske muzike, teatarske i plesne izvedbe te program predstavljanja Pečuha kao evropske kulturne prijestolnice za 2010. godinu.