Protest ispred Iranske ambasade
0

"Ovo je Sarajevo, a ne Teheran!"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ispred Ambasade Irana u Sarajevu održane su mirne demonstracije zbog presuda izrečenih iranskim rediteljima Jafaru Panahiju i Mohammadu Rasulovu. Demonstracije su organizirali bh. filmski i teatarski djelatnici, a odazvalo se i stotinjak građana koje snijeg i niske temperature nisu spriječili da dignu glas za oslobađanje reditelja.

Uz proteste, na fasadi Pravnog fakulteta, koja gleda na Ambasadu Irana, prikazivani su filmovi dvojice iranskih filmskih autora. Kako je poručeno sa protesta, Panahi i Rasulov proteklih godina su učinili mnogo na promociji iranske kulture, te da nije uredu da se ljudi u 21. stoljeću zatvaraju zbog svojih stavova i činjenice da kroz svoja djela govore o pojavama u društvu.

Panahi i Rasulov su osuđeni na po šest godina zatvora, a Panahiju je izrečena zabrana pravljenja filmova, putovanja i pojavljivanja u medijima 20 godina. Policija demonstrantima nije dopustila da se okupe ispred same Ambasade, te ih je bila pomjerila, nakon čega su se pobunili rediteljica Jasmila Žbanić i reditelj Haris Pašović.

"Ovo je Sarajevo, nije Teheran! Imamo pravo stajati gdje želimo!", povikala je Žbanićeva, dok je Pašović nakon kraćeg razgovora sa policajcima dogovorio da demonstranti ipak mogu stajati naspram ulaza u iransku ambasadu, uz obećanje da niko neće prilaziti.

Protestima su prisustvovali i Pjer Žalica, Srđan Vuletić, Nihad Kreševljaković, Senka i Almir Kurt, Zdravko Grebo, Hasija Borić, Ermin Bravo... Organizatori demonstracija su: East West Centar, Sarajevski otvoreni centar Gramofon, Festival MESS i Studentska asocijacija Pravnog fakulteta u Sarajevu.